IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

От какво зависи възстановяването на долара?

Реалната стойност на щатската валута не е така ясна, както посоката на курса през тази година

08:32 | 15.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
От какво зависи възстановяването на долара?

Курсът на щатския долар категорично се движи надолу през последните шест месеца и никой не подлага на съмнение тази посока. Въпросите, които много хора си задават сега, са каква е реалната стойност на щатския долар, дали той ще възстанови своята сила отпреди години и от какво зависи това. Според някои анализатори доларът в момента е подценен спрямо еврото и надценен в сравнение с други валути като китайския юан.

Върху стойността на долара оказват влияние редица фактори. Сред тях са търсенето и предлагането на долари на международните валутни пазари, покупателната му способност, основният лихвен процент, инфлацията, търговският и бюджетният дефицит на САЩ, съставът на валутните резерви на централните банки по света и статутът на долара като основно средство за търговия с редица суровини като злато и петрол.

Доларовият индекс, който следи стойността на долара спрямо кошница от шест основни валути (евро, паунд, йена, швейцарски франк, шведска крона и канадски долар), се е понижил с 14% от началото на март. Той докосна най-ниската си стойност за последните 14 месеца от 76,12 пункта в началото на октомври и продължава да се движи надолу към най-ниското си ниво в исторически план от 71,33 пункта, което достигна през април 2008 г.

Един от начините за изчисляване на справедливата стойност на една валута спрямо друга е чрез съпоставяне на тяхната покупателна способност. Например колко евро и колко долара са нужни за покупката на една и съща кошница от стоки и услуги. По този начин се изчислява ефективният курс за двете валути. В случай че пазарният курс в момента е по-висок от ефективния, това означава, че базовата валута е надценена.

Банката за международни разплащания в Базел сравнява покупателната способност на долара спрямо същата кошница от шест основни валути и на този принцип изчислява индекса на реалния ефективен валутен курс като взема под внимание влиянието на инфлацията. Към август нейният ефективен курс за доларовия индекс възлиза на 92 пункта, което е с 8% под пазарния курс, по данни на Wall Street Journal.

Това води до изненадващия извод, че въпреки голямата му обезценка през тази година, доларът все пак може да се окаже надценен. Според Георги Иванов, който е финансов анализатор и валутен дилър в БенчМарк АД, бъдещето на щатския долар поне на този етап изглежда по-скоро негативно. Неговата прогноза „се базира на редица фактори, които имат потенциал да доведат до допълнително поевтиняване на зелените пари“.

„На първо място трябва да отбележим текущото рекордно ниско ниво на основния лихвен процент в САЩ от 0,25% и намерението на Федералния резерв да го запази, докато американската икономика не започне да показва ясни признаци на възстановяване. С оглед на макроикономическите показатели, които излизат отвъд Океана, по всичко изглежда, че лихвите там няма да претърпят промяна поне до началото на 2010 г. Това на свой ред ще остави долара в категорията на нискодоходни валути като японската йена и швейцарския франк и е по-вероятно да продължи да оказва негативно влияние върху „зелените пари” особено в среда на висок риск апетит сред пазарните участници", заяви той за Investor.bg.

Щатският долар продължава да бъде най-ликвидната валута в света от Първата световна война насам, но напоследък се появиха съображения относно ролята му на световна резервна валута. Според Георги Иванов новините за намаляване на доларовите резерви от страна на водещи централни банки през второто тримесечие на настоящата година са знак, че доларът започва да губи статута си на световна резервна валута.

„През последните месеци валутните пазари неведнъж станаха свидетели на подобни коментари от страна на правителства и централни банки, но досега до конкретни мерки не се стигна“, допълни Иванов. Макар и само на теория, тези изказвания вероятно ще държат пазарните участници настрана от покупката на долари и ще продължават да оказват натиск върху курса спрямо йената и еврото.

Според много икономисти големият търговки дефицит на САЩ и нарастващият бюджетен дефицит, с който американското правителство ще трябва да се справи през следващите години, може да подкопаят допълнително стойността на долара. Това обаче не намира потвърждение в доходността на американските държавни ценни книжа, защото американското правителство може да се финансира срещу 3,35% за десет години.

Но във всеки случай валутните пазари, както и други финансови пазари, често игнорират фундаменталните показатели. „Фактът, че валутните пазари са изключително спекулативни и водени от очакванията на пазарните участници, подсказва, че спадът на долара през последните месеци е подкрепен от мнозинството търгуващи и отразява техните настроения“, коментира Георги Иванов.

„От тази гледна точка, смятам, че единствената основна валута, спрямо която „зелените пари” бяха подценявани допреди няколко седмици, е британският паунд. Икономическите показатели на Острова, както и основната лихва на Английската централна банка не са причини стерлингът да бъде предпочитан спрямо долара, а по-скоро поскъпването на паунда беше вследствие от всеобщата слабост на щатската валута“, допълва той.

„Слабият долар донякъде е положително явление с оглед на моментното състояние на американската икономика. Евтината местна валута прави търсенето на стоки и услуги от САЩ конкурентоспособно, което на свой ред може да бъде катализатор за ръст в икономическата активност в страната и същевременно благоприятства стопяването на огромния търговски дефицит на Щатите“, заключи финансовият анализатор.

През последните седмици компаниите, правителствата и международните финансови институции все по-уверено прогнозират, че предстои възстановяване на световната икономика. Това също загатва, че доларът ще остане слаб, защото не е сред валутите, които имат потенциал за растеж в условията на растяща икономика.

На този етап едно изглежда сигурно: корекцията в стойността на долара е по-скоро от полза, но вече е дошъл моментът да се намери алтернатива на международната валутна система, която от прекалено много години е базирана на долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още