IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото отново премина 1,48 спрямо долара

През последните месеци неведнъж станахме свидетели на коментари, насочени към замяна на долара с кошница от валути

10:58 | 13.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото отново премина 1,48 спрямо долара

Фундаментален коментар

Еврото успя да възстанови голяма част от загубите си спрямо щатския долар от последния ден на миналата седмица, като поскъпването на единната валута започна още с отварянето на пазара в неделя вечерта. Силният възходящ импулс при основната валутна двойка дори я отведе за кратко над 1,48, но впоследствие „биковете” не успяха да продължат първоначалния си натиск.

Наред с ралито на фондовите борси, което предизвика търсенето на по-високодоходни активи, основната движеща сила зад поевтиняването на „зелените пари” бяха появили се спекулации, че водещи централни банки са увеличили резервите си в евро и японски йени за сметка на долара. Според новината 63 процента от новопривлечените резерви за второто тримесечие на годината са били превалутирани в единната европейска валута и йената, което е най-високото ниво на този показател, откакто е започнало неговото отчитане.

Самата поява на подобни новини е достатъчно показателна, че щатският долар е на път да изгуби статута си на световна резервна валута. През последните месеци неведнъж станахме свидетели на коментари, насочени към замяна на долара с кошница от валути. Въпреки че до момента до конкретни мерки в тази посока не се е стигнало, опасенията, свързани с бъдещето на „зелените пари”, са достатъчна предпоставка пазарните участници да избягват откриването на дълги доларови позиции през последните 7 месеца.

От макроикономическа гледна точка началото на седмицата беше изключително слабо, като в икономическия календар присъстваха единствено новини с второстепенно значение. По отношение кросовете на долара основният фокус на трейдърите ще бъде насочен към сряда, когато предстои обявяването на продажбите на дребно в САЩ за септември и доклада от последната среща на Фед. Предварителните прогнози сочат спад в продажбите за изминалия месец в резултат от затихващия ефект на отпуснатите досега помощи от страна на американското правителство и централната банка.

Технически коментар

EUR/USD
Open – 1.4695; High – 1.4812; Low – 1.4676; Close – 1.4773

Еврото продължи краткосрочния си възходящ тренд след 1.4480, който е дефиниран от по-високи върхове и дъна. За продължаването му е необходимо цената да се задържи над 1.4672, като в този случай цели нагоре са 1.4816 и 1.4843. Евентуален спад под 1.4672 най-вероятно ще доведе до засилване на низходящия импулс до 1.4480, като развитие на този сценарий ще бъде знак за образуване на „двоен връх”. Тази техническа фигура е тренд-обръщаща, като за нейното пълно формиране е необходим пробив на 1.4480.

GBP/USD
Open – 1.5838; High – 1.5881; Low – 1.5726; Close – 1.5798

Очаквано паунд/долар продължи спада си от края на миналата седмица, с което за кратко проби дъното при 1.5769. Затварянето над него обаче го оставя като първа краткосрочна цел в посока надолу, следвана от вчерашното дъно при 1.5726. Идеалният таргет на тренд-обръщащата фигура „глава и рамене” са нивата около 1.52. 

USD/JPY
Open – 89.60; High – 90.45; Low – 89.26; Close – 89.82

Въпреки че отвори с гап надолу, долар/йена успя да поскъпне до края на сесията, като дори за кратко проби низходящата тренд линия след 97.78. Затварянето под нея обаче прави пробивът фалшив на този етап, с което се запазва валидно движението от 7 август насам. Критично ниво с оглед на този средносрочен низходящ тренд е 92.52. В посока надолу подкрепи пред долар/йена представляват 89.63, 89.26 и 88.64. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още