IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекордно нисък интерес на централните банки към долара

Делът на долара от новите валутни резерви на банките пада до 37% през второто тримесечие спрямо 63% за периода от 1999 до 2008 г.

12:28 | 12.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рекордно нисък интерес на централните банки към долара

След като валутните резерви на централните банки по света се увеличиха с рекордни стойности през тази година, банките започнаха да увеличават все повече дела на еврото и йената в резервите си за сметка на щатския долар. Това оказва допълнителен натиск върху курса на долара, който в рамките на второто и третото тримесечие претърпя най-големия си разгром за последните близо две десетилетия.

Централните банки са подсилили своите резерви от чуждестранна валута с рекордните за последните шест години парични средства в различни валути, равняващи се на 413 млрд. щатски долара през второто тримесечие. Към 30 юни тяхната стойност възлиза на най-малко 7,3 трлн. долара, съгласно данните на Bloomberg. Около 63% от новите валутни резерви на банките са в евро и йени, a 37% в долари, показва последното проучване на Barclays Capital.

Това е най-ниският дял на долара от всички нови валутни резерви на банките за тримесечията, когато те са се увеличили с поне 80 млрд. долара. За сравнение, той е бил средно 63% за периода от 1999 до 2008 г.

Развиващите се страни вероятно са продавали ежемесечно около 30 млрд. долара срещу евро, йени и други валути от март досега, изчисляват стратезите на Bank of America. Това е спомогнало за намаляване на теглото на долара в резервите на централни банки с 2,2 процентни пункта до рекордно ниските 62,8% към 30 юни, по данни на Международния валутен фонд.

Според анализатори отдръпването на централните банки от долара е временно явление и ще приключи, след като Федералният резерв започне да повишава основния лихвен процент в САЩ. Анкетирани икономисти смятат, че Федералният резерв ще вдигне основната лихва до 1,25% до края на 2010 г., а Европейската централна банка ще повиши своя лихвен процент до 1,5%.

Според Credit Suisse еврото е с 16% по-скъпо от справедливата си стойност спрямо долара от 1,22 долара за евро. От Morgan Stanley смятат, че йената е надценена с 10% спрямо долара, а от Barclays Capital прогнозират, че щатската валута ще поевтинее с 3,3% през следващите три месеца до 1,52 долара за евро.

Според Barclays инвеститорите могат да печелят като следват решенията на централните банки по отношение на състава на техните валутни резерви. Standard Chartered, които са давали най-точни прогнози пред Bloomberg за курса на долара за последната година и половина, очакват, че зелените пари ще отстъпят до 1,55 долара за евро до края на тази година.

Поевтиняването на щатската валута пробуди недоволство сред политическите лидери на големите икономики. Доларовият индекс, който след курса на щатската валута спрямо еврото, йената, британската лира, канадския долар, швейцарския франк и шведската крона, се понижи до 75,77 пункта през миналата седмица, което е най-ниското му ниво от август 2008 г.

В същото време администрацията на американския президент Барак Обама подкрепя слабия долар, който насърчава износа и ограничава покупките на вносни стоки. Преструктурирането на валутните резерви на централните банки загатва, че не може да се очаква скорошно възстановяване на долара, след като през последните шест месеца той е поевтинял с 10,3% спрямо останалите основни валути.

Това е най-силният спад от 1991 г. досега. Американската валута се обезцени значително през тази година, след като финансовото министерство на САЩ продаде огромно количество ценни книжа и задлъжня, за да може да финансира бюджетния дефицит на държавата, който възлезе на 1,4 трлн. долара към края на фискалната 2009 г., приключила на 30 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още