IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Австралийската централна банка стартира серията от увеличения на лихвата

Основната тема на валутните пазари тази сутрин беше изненадващото решение на Австралийската централна банка да увеличи основната лихва

12:03 | 06.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Австралийската централна банка стартира серията от увеличения на лихвата

Фундаментален коментар

Основната тема на валутните пазари рано тази сутрин беше изненадващото решение на Австралийската централна банка да увеличи основната лихва в страната с 25 базисни пункта до 3,25%. Мнозинството пазарни участници очакваха запазване на лихвения процент непроменен, като след обявяването на решението местният долар поскъпна рязко спрямо всички останали основни валути.

Според Глен Стивънс, председател на Австралийската централна банка, която е първата измежду водещите световни монетарни институции, която прибягва до увеличение на лихвите от лятото на 2008 година насам, нивото на лихвите е било сведено до прекалено ниски стойности в края на миналата и началото на настоящата година.

Стивънс заяви, че икономиката на страната не е отбелязала толкова силен спад, колкото се е очаквало първоначално, и поради това представителите на централната банка са взели решение за изтегляне на монетарните и фискални стимули, които институцията осигуряваше през последната една година. Тези коментари недвусмислено предполагат, че днешното увеличение на основната лихва е само началото на серия от подобни действия през следващите месеци, което би запазило статута на австралийския долар като най-високодоходната валута на пазара.

Еврото продължи поскъпването си спрямо щатския долар от края на миналата седмица, с което се отдръпна от 3-седмичното си дъно по отношение на „зелените пари”. След като на приключилата през уикенда среща на финансовите министри от Г-7 спадът на долара от началото на март насам не беше разкритикуван от представителите на водещите световни икономики, доброто представяне на единната валута в понеделник беше подкрепено и от ръста на фондовите пазари, което предизвика търсенето на по-високодоходни активи. Единствената пречка пред по-сериозно рали на еврото беше обявяването на данните за продажбите на дребно в еврозоната за август. Индикаторът отчете по-слаб от очакванията спад за месеца, но на годишна база показанията му разочароваха пазарните участници, след като излязоха на ниво от -2,6%.

Сред фундаменталните новини, които ще бъдат с най-голямо значение за представянето на еврото до края на седмицата, се открояват финалните данни за брутния вътрешен продукт на еврозоната за второто тримесечие и срещата на ЕЦБ. Тъй като не се очакват изненади и при двете събития, обявяването на данни, които се разминават с прогнозите, биха довели до висока волатилност в кросовете еврото.

Технически коментар

EUR/USD
Open – 1.4570; High – 1.4668; Low – 1.4570; Close – 1.4646

След като възходящото движение при евро/долар срещна съпротива от 1,4668, пробивът на това ниво в началото на днешната сесия отваря път към 1-годишния връх при 1,4843. Преди това краткосрочни съпротиви са 1,4720 и 1,4801. Критично ниво за запазване на дългосрочния тренд от началото на март насам е 1,4447, като цел на цялото движение през последните 7 месеца са нивата около 1,50-1,51.

GBP/USD
Open – 1.5934; High – 1.6022; Low – 1.5892; Close – 1.5933 

Кабелът отново остана в тесен рейндж, след като през последните няколко сесии не успява да установи ясна посока на движение. Низходящият тренд от 11 септември насам е подкрепен от краткосрочната тренд линия, текущо проектирана при 1,6167. В посока надолу подкрепи представляват дъната при 1,5801 и 1,5769, а идеалният таргет на тренд-обръщащата фигура „глава и рамене” са нивата около 1,52.

USD/JPY
Open – 89.44; High – 89.97; Low – 89.22; Close – 89.52 

С оглед на преобладаващия низходящ тренд на по-високите времеви мащаби консолидацията през последните сесии изглежда като временна пауза преди подновяване на спада при двойката. В посока надолу първа по-сериозна подкрепа се очертава при 88,60, следвано от 88,22, като пробив на това дъно би отвел долар/йена към 87,10. Като силна съпротива се очертава зоната при 90,10/50, а започналият след 7 август низходящ тренд е валиден, докато двойката се намира под 92,52. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още