IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото бе големият губещ на валутния пазар вчера

Японската йена пък напредна на 8-месечен връх спрямо долара

11:26 | 29.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото бе големият губещ на валутния пазар вчера

Фундаментален коментар

Японската йена беше най-волатилната валута на пазара през изминалата сесия, като в началото на деня достигна най-високата си стойност по отношение на щатския долар за последните осем месеца.

Впоследствие обаче коментари от страна на японския министър на финансите спомогнаха за обръщане на движенията в кросовете на йената, като основните й конкуренти успяха да възстановят голяма част от загубените преди това позиции.

Според Хирохиса Фуджи прекаленото поскъпване на японската валута не е благоприятно за местната икономика, тъй като създава неконкурентни условия спрямо чуждестранните й партньори.

Въпреки че японските власти рядко са се намесвали директно на валутните пазари с цел манипулация на курса на йената, подобни коментари от тяхна страна биха били достатъчни за пазарите участници да бъдат по-внимателни по отношение на дългите си позиции в местната валута.

Еврото приключи деня като най-слабата измежду останалите основни валути, след като негативни макроикономически данни и коментари от страна на Жан-Клод Трише предизвикаха спекулации, че лихвите в еврозоната най-вероятно ще останат на текущото си ниво поне през следващите няколко месеца.

Индексът на потребителските цени в най-голямата европейска икономика – Германия – отчете спад с 0.3% на годишна база през септември, докато в същото време президентът на Европейската централна банка заяви, че моментното равнище на основната лихва в региона е точно преценено предвид икономическите условия.

В допълнение към това Жан-Клод Трише обяви, че изтеглянето на досега осигурените средства за увеличаване ликвидността в икономиката няма да стане факт, докато не са налице ясни сигнали за ръст на инфлацията в еврозоната.

Технически коментар

EUR/USD
Open – 1.4700; High – 1.4720; Low – 1.4563; Close – 1.4620

 

 

Въпреки че отвори с гап от 30 пипса, еврото не успя да задържи първоначалния си възходящ импулс и отчете нов спад спрямо долара. Положителната новина за единната валута обаче, е, че успя да затвори над 1.4610, което се явява критично ниво с оглед на възходящия импулс след 1.4191. Трайното преодоляване на това дъно би довело до засилване на низходящия импулс.

Предвид дългосрочния тренд от началото на март насам корекциите на двойката трябва да бъдат ограничени до 1.4447, за да очакваме запазване на това движение и продължаване на ралито до около 1.50-1.51.

С оглед на започналия след 1.4843 спад преминаване над 1.4720 ще бъде знак за подновяване на възходящото движение.

GBP/USD
Open – 1.5950; High – 1.5985; Low – 1.5769; Close – 1.5882

 

 

Цел пред паунд/долар е дъното при 1.5801, но предвид формираната тренд-обръщащата фигура „глава и рамене” пробивът на това ниво изглежда постижим в краткосрочен план.

Идеалният таргет на формацията са нивата около 1.52, но трябва да отбележим, че често целта на подобни тренд-обръщащи фигури не бива изпълнявана с абсолютна точност. Потенциал да ограничи спада на паунд/долар има и 200-дневната МА, която е текущо проектирана при 1.5410.

Възможно е преди пълното развитие на формацията да наблюдаваме тест на “neckline”-a, който е текущо проектиран при 1.6177, като е необходимо кабелът да остане под тази цена, за да бъде валидна фигурата „глава и рамене”.

USD/JPY
Open – 89.55; High – 89.77; Low – 88.22; Close – 89.62

 

 

Силният низходящ импулс в началото на вчерашната сесия отведе долар/йена в зоната на свръх продажбите. В същото време затварянето в непосредствена близост до най-високата стойност за деня предполага, че можем да станем свидетели на частична корекция на низходящия тренд. Първа краткосрочна съпротива е 90.10, следвана от 91.60 и 92.52 (последното се явява критично ниво с оглед на започналия след 7 август спад).
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още