IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стив Ханке: Лихвата в САЩ няма да се промени преди ноември 2010

Бащата на валутния борд в България се опасява, че Фед ще остави лихвата на рекордно ниско ниво твърде дълго

09:33 | 29.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Стив Ханке: Лихвата в САЩ няма да се промени преди ноември 2010

Съществува опасност Федералният резерв да остави основната лихва в САЩ на рекордно ниското ниво от 0%-0,25% прекалено дълго, прогнозира Стив Ханке, който е професор по приложна икономика в Johns Hopkins University и баща на валутния борд в България. Той предупреждава, че това ще увеличи натиска върху щатската валута и ще доведе до допълнителната й обезценка.

Според него председателят на централната банка в САЩ Бен Бернанке и членовете на нейния Управителен съвет ще се въздържат от промени в основния лихвен процент до ноември 2010 г., когато в страната ще се проведат изборите за членове на Конгреса.

След като лихвата се повиши обаче американската икономика вероятно ще забави темпа на своя растеж и ще претърпи W-образно излизане от кризата, допълва Стив Ханке. Миналата седмица Федералният резерв загатна за първи път през последните 12 месеца, че икономиката на Щатите вероятно е започнала да расте през третото тримесечие на годината.

В същото време Фед потвърди своя ангажимент да остави основната лихва на сегашното й извънредно ниско ниво за продължителен период от време, пише Bloomberg. Това обаче създава опасност от появата на инфлация. Заложеният от Федералния резерв инфлационен таван възлиза на 2% в дългосрочен план и гарантира ценовата стабилност и пълната заетост в страната.

Ханке е на мнение, че Федералният резерв няма да промени основната лихва, докато инфлацията в страната остава в интервала от 0% до 2%. Поради това е много вероятно те да изчакат твърде дълго и, когато повишат лихвата, да бъде прекалено късно, допълва той. Междувременно обезценката на щатския долар ще повиши цените на стоките и ще създаде инфлационен натиск в страната.

Ето защо властите в САЩ трябва да водят политика за „силен и стабилен долар“. Само по този начин може да се гарантира устойчивия икономически растеж на страната и привличането на инвестиции, смята Стив Форбс, който е главен изпълнителен директор на Forbes Inc.

Доларовият индекс се е понижил с 11% от встъпването в длъжност на президента Барак Обама през януари.

До голяма степен това се дължи на очакванията, че бюджетният дефицит на страната ще нарасне до 1,6 трлн. долара до края на тази година. Доларовият индекс следи курса на щатската валута спрямо шест основни валути, в това число евро, йена и британски паунд.

Стив Ханке препоръчва на инвеститорите да купуват индонезийски рупии и австралийски долари срещу щатския долар, които според него са добри валутни сделки поради разликата в основната лихва на отделните страни. Той залага и на еврото срещу паунда, след като гуверньорът на Английската централна банка заяви, че поевтиняването на паунда ще помогне на британската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 19.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още