IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Йената достигна нов 5-месечен връх спрямо щатския долар

Днес фокусът на инвеститорите по отношение на йената ще бъде насочен към започналата двудневна среща на Японската централна банка

11:25 | 14.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Йената достигна нов 5-месечен връх спрямо щатския долар

Фундаментален коментар

Японската йена започна седмицата със силен ръст спрямо останалите основни валути, като в ранната част на сесията регистрира нов 5-месечен връх по отношение на щатския долар. Основна причина за доброто представяне на азиатската валута в началото на деня беше разнопосочната търговия на европейските фондови борси и общото нежелание на пазарните участници да заемат рискови позиции.

В допълнение към това макроикономическите новини за Япония също оказаха известно положително влияние върху йената. Рано сутринта поредица от индикатори за индустриалния сектор излязоха със стойности, които бяха близки до предварителните очаквания и доведоха до засилено търсене на азиатската валута.

Днес фокусът на инвеститорите по отношение на йената ще бъде насочен към започналата двудневна среща на Японската централна банка, на която ще бъде обсъждано нивото на лихвения процент в страната. Много малко вероятно изглежда заемният ресурс да претърпи корекции спрямо текущото си рекордно дъно от 0,1%, като по-голяма волатилност може да очакваме в резултат от последващите коментари от страна на официални представители на банката.

Щатският долар остана в рейнджа си от последните няколко седмици спрямо останалите основни валути, като затвори на положителна територия единствено по отношение на японската йена вследствие от завърналия се в късната част на деня риск апетит от страна на пазарните участници.

За разлика от вчерашния беден откъм икономически новини календар, днес предстои обявяването на някои важни данни, които имат потенциал да предизвикат по-висока волатилност в кросовете на „зелените пари”.

Вниманието на трейдърите непосредствено преди отварянето на американските фондови пазари ще бъде насочено към продажбите на дребно за юни. Предварителните прогнози сочат ръст с 0,4% на месечна база, което би означавало подобрение на индикатора за втори пореден месец. Ако станем свидетели на по-добри от очакванията данни обаче, това би довело до засилено търсене на рискови активи и съответно до спад на нискодоходни валути като долара и японската йена.

Технически коментар

EUR/USD
Open – 1.3925; High – 1.4000; Low – 1.3897; Close – 1.3977

July'09-13537005

Опитът за подновяване на възходящото движение срещна съпротива от психологическото 1.40, като трайното му преодоляване е първа цел пред двойката за днес, следвано от 1.4072. По-вероятно изглежда рейнджовата търговия от последните седмици да се запази поне в рамките на следващите няколко дни. Спад на двойката спрямо текущите нива е подкрепен от дъното при 1.3826, като при евентуален негов пробив предстои силната подкрепа на зоната около 1.3740.

GBP/USD
Open – 1.6160; High – 1.6237; Low – 1.6032; Close – 1.6226

July'09-13537006

Първоначалният спад на двойката в ранната част на деня срещна подкрепа от психологическото 1.60. Затварянето в непосредствена близост до най-високата стойност за деня предполага продължаване на вчерашното рали поне в началото на днешната сесия. Цели в посока нагоре са върховете при 1.6379 и 1.6430.

USD/JPY
Open – 92.33; High – 93.02; Low – 91.73; Close – 92.91

July'09-13537004

Зоната около 91.70 се оформи като силно ниво на техническа подкрепа, след като три опита за неин пробив се оказаха неуспешни. За момента можем да приемем вчерашното дъно за край на започналото след 96.97 поевтиняване в краткосрочен план. Попадането в зоната на свръхпродажбите и вчерашното затваряне в близост до най-високата стойност за деня предполагат, че можем да наблюдаваме частична корекция на спада с първа по-сериозна цел едва при дъното при 93.83.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още