IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

АЦБ може да напечата още 25 млрд. паунда

Ръководството й може да разшири програмата за изкупуване на ценни книжа до 150 млрд. паунда и вероятно ще остави лихвата на ниво от 0,5%

08:48 | 09.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
АЦБ може да напечата още 25 млрд. паунда

Все повече анализатори са на мнение, че Английската централна банка може да увеличи количеството на парите, които излива в икономиката, защото досегашните мерки на дават очаквания резултат.

Централната банка вероятно ще остави основната лихва на ниво от 0,5% по време на днешното си заседание, за да насърчава търговските банки да отпускат повече кредити на потребителите и бизнеса.

Британската търговска камара смята, че АЦБ трябва не само да използва пълната сума на програмата за изкупуване на финансови активи, но дори трябва да поиска от правителството тя да се увеличи.

Финансовият министър на Великобритания Алистър Дарлинг разреши на АЦБ през март да изкупи финансови активи за общо 150 млрд. паунда. Планът на банката досега предвижда от търговските банки да бъдат изкупени държавни ценни книжа за 125 млрд. паунда.

По този начин банките получават допълнителен паричен ресурс, който може да отдават като заеми на домакинствата и бизнеса. Според анализатори не е изключено АЦБ да разшири програмата си за изкупуване на активи с 25 млрд. паунда до нейния максимален размер от 150 млрд. паунда.

Това може да се случи още по време на днешната среща на Комитета за парична политика. Той реши да изкупи ценни книжа за 75 млрд. паунда през март, но два месеца по-късно увеличи стойността им до 125 млрд. паунда.

Изчисления на Ройтерс показват, че ако АЦБ продължава да купува ценни книжа за 6,5 млрд. паунда всяка седмица, тогава всичките 125 млрд. паунда ще бъдат похарчени до края на този месец.

Икономистите на Британската търговска камара се опасяват, че мерките на АЦБ няма да гарантират скорошното възстановяване на икономиката. Техните изчисления показват, че за тази цел ще са нужни над 200 млрд. паунда.

Икономическите прогнози на Британската търговска камара показват, че брутният вътрешен продукт на страната ще се свие с около 0,1-0,4% през второто тримесечие, ще остане непроменен през третото и вероятно ще отчете 0,5% ръст през четвъртото.

Икономиката на страната се сви с 2,4% на тримесечна база през първите три месеца на годината, което е най-силният спад от 1958 г. насам. За да отговори на кризата АЦБ намали лихвата от 5% през октомври миналата година до 0,5% през март.

Годишната инфлация във Великобритания се забави до 2,2% през май, което е най-ниското ниво от края на 2007 г. Заложеният от Английската централна банка инфлационен таван е близо до, но под 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още