IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В Нова Зеландия, Австралия и Канада обмислят отслабване на местната валута

Новозеландската, австралийската и канадската икономика страдат от силната обезценка на щатския долар спрямо местните им валути

17:57 | 15.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
В Нова Зеландия, Австралия и Канада обмислят отслабване на местната валута

Нова Зеландия, Канада и Австралия си приличат по това, че са богати на природни ресурси и поради това икономиките им разчитат силно на износа. Значителното поскъпване на местните валути спрямо щатския долар обаче донесе лоши последици за трите страни, защото направи износа им по-скъп и отне част от печалбите на местните компании.

От началото на април новозеландският, австралийският и канадският долар регистрират едно от най-силните си тримесечия спрямо щатската валута за последните четири десетилетия, пише Bloomberg. Участниците на валутните пазари предпочитат да откриват дълги позиции в тези валути, защото смятат, че те са подценени.

Спекулациите за скорошно възстановяване на световната икономика подхранват очакванията за по-голямото търсенето на стоки и суровини. Това от своя страна води до поскъпване на трите валути, което се превръща в сериозно изпитание за централните банки на Нова Зеландия, Австралия и Канада.

Техните ръководства намекват открито, че поскъпването на местните валути подкопава икономическото възстановяване. Това увеличава очакванията, че те могат да прибегнат до нови понижения на основната лихва и дори да увеличат парите в обращение, за да отслабят местната валута.

Според Канадската централна банка безпрецедентното поскъпване на местната валута може напълно да неутрализира положителните ефекти, които се наблюдават в икономиката през последните месеци. Финансовият министър на Австралия предупреди, че ако поскъпването на местната валута продължи с този темп, може да постави икономиката под риск, колегата му от Нова Зеландия наблегна, че неговото правителство би желало по-слаб курс спрямо щатския долар.

Именно новозеландският долар се представя най-добре спрямо щатския от средата на март, следван от австралийския долар и южноафриканския ранд. Валутната двойка NZD/USD поскъпва с 13% до 0,6345 щатски долара за един новозеландски долар от началото на април и с цели 20% от средата на март.

Австралийският долар поскъпва с 16% от началото на текущото тримесечие до 0,8030 щатски долара за един австралийски долар. Канадският долар поскъпва с 12% до 0,8837 щатски долара за един канадски. Засилването на трите валути се обяснява отчасти и с пренасочването на капиталовия поток към местните ценни книжа за сметка на традиционните инвестиции в американски и японски облигации.

Доходността по австралийските и новозеландските десетгодишни държавни облигации възлиза съответно на 5,49% и 5,96%, което е доста повече в сравнение с доходността на аналогичните книжа в САЩ и Япония, която е съответно 3,76% и 1,49%.

Властите в Австралия, Нова Зеландия и Канада нямат много опции за разхлабване на своята валута, докато американското правителство продължава да налива огромни суми в икономиката, поддържа огромни бюджетни дефицити и лихвени нива близки до нулата. Най-силно е засегната икономиката на Нова Зеландия, която се сви в продължение на четири последователни тримесечия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още