IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Глътката въздух за пазарите на акции оказа силен натиск върху долара

През последните седмици доларът отстъпи с между 14 и 27% срещу валутите на експортните и развиващите се страни

16:04 | 27.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Глътката въздух за пазарите на акции оказа силен натиск върху долара

На фона на възстановяването на доверието във фондовите пазари и повишението на борсовите индекси по света, атрактивността на валутните пазари също се увеличава. Там се наблюдава значителен натиск върху долара и той губи позиции срещу паричните единици на повечето развиващи се страни и експортни икономики.

Американският долар търпи удар след удар и след сигналите за понижаване на напрежението на финансовите пазари премина в силно отстъпление. На обратния полюс пък застанаха валутите на страните, които изнасят суровини, и на развиващите се държави. Така ситуацията от последните месеци на миналата и първите месеци на тази година се обърна диаметрално.

От средата на март досега зелените пари отстъпват рязко срещу валути като канадския, австралийския и новозеландския долар, южноафриканския ранд, бразилския реал, турската лира, полската злота, руската рубла, унгарския форинт и дори южнокорейския вон. Срещу всички тези валути зелените пари са изгубили между 14 и 27 на сто, показва анализ на немския вестник FAZ.

Всичко това се случва, докато залозите, че глобалната финансова криза започва да отминава, набират сила. Пазарите гледат все по-оптимистично на понижаващите се междубанкови лихви и агресивните фискални действия на повечето правителства. Въпреки това е ясно, че основни проблеми, като например прекомерно големи производствени мощности на фона на свиващото се търсене, неразрешени структурни проблеми и трудности с ликвидността във финансовия сектор, остават. Остават и проблемите с пазара на недвижими имоти, високата задлъжнялост на икономическите субекти и държавите.

На валутния пазар все по-силно отслабват резките движения и очакванията, че паричната и фискалната политика ще останат в затруднено положение и че успешните спекулативни стратегии и действия, донесли високи печалби между 2003 и 2008 г., ще останат неприложими за дълго.

Към настоящия момент кризата води до изменение на традиционната carry-trade стратегия. Докато преди за финансиране на подобен род сделки се използваха валутите на страни с традиционно ниски лихвени проценти (като Япония и Швейцария), сега за carry-trade се използва основно доларът. Причината за това е, че САЩ вече също водят политика на екстремно ниски лихвени проценти.

Американската парична политика и преди всичко силно увеличаващата се задлъжнялост на САЩ кара мнозина да гледат скептично на бъдещето на американския долар. Именно заради това може да се стигне до ръст в цените на суровините, тъй като инвеститорите се опасяват от инфлация. Това се вижда от движението на цените на петрола и индустриалните метали, които се вдигнаха значително през последните месеци.

Протичането на ситуацията по този начин прави валутите на богатите на суровини държави по-атрактивни, а освен това води до повишаване на интереса към фондовите пазари на съответните страни. Покупките там обаче трябва да се финансират с местна валута, което неминуемо води до повишаване на стойността на паричната единица.

При стабилизиране на ситуацията и ръст на цените на суровините обаче ще се стигне до ново затваряне на цикъла, компаниите отново ще започнат да се затрудняват заради по-ниските маржове на печалбата и валутите на страните износителки отново ще отстъпят. Дори тогава обаче ще съществува възможност за извличане на печалби, стига на ситуацията да се гледа трезво и внимателно, завършва анализът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още