IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Планът на американското правителство отслаби долара

В първия ден от седмицата риск апетитът на пазарните участници намали търсенето на щатския долар и японската йена

11:02 | 24.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Планът на американското правителство отслаби долара

Фундаментален коментар

В първия ден от седмицата риск апетитът на пазарните участници намали търсенето на щатския долар и японската йена. Двете валути изгубиха от цената си в основните си кросове, запазвайки корелацията между движението при тях и фондовия пазар.

Основната новина от деня засегна очаквания план за отстраняване на „токсичните” активи от банковия сектор на САЩ. Държавната администрация ще финансира тези действия с близо 1 трилиона долара. Целта на плана е да се засили стабилността на засегнатите от кредитната криза банки. По този начин те не само ще отпускат заеми помежду си, но ще могат по-ефективно да кредитират бизнеса и частните потребители.

Фондовият пазар реагира мигновено на новината и акциите на водещите американски банки се изстреляха нагоре. Като резултат от силния оптимизъм индексът Dow Jones покачи стойността си с близо 7%.

Наред с това новините от жилищния сектор отвъд Океана също бяха добри. През февруари продажбите на вече съществуващи жилища са се увеличили с 5.1% спрямо предходния месец. Новината донесе допълнителен оптимизъм сред пазарните участници, тъй като предварителните прогнози сочеха свиване в този сектор на икономиката. На годишна база броят на продажбите на жилищата е достигнал 4.72 милиона броя от 4.49 милиона през януари и на фона на прогнози за спад до 4.45 млн. броя. По този начин ръстът през февруари стана най-силният от юли 2003 година насам, но въпреки това за една година средната продажна цена на жилищата е паднала с 15.5%.

През вчерашния ден еврото и британският паунд се възползваха от моментната слабост на долара и йената. В същото време обаче, двете европейски валути се понижиха в кросовете си с австралийския и новозеландския долар. Все пак, ако потърсим по-силната валута между еврото и паунда, можем да забележим, че в исторически план стерлингът регистрира по-сериозни понижения срещу долара и йената, отколкото единната валута. Това предполага паундът да отчете по-сериозни повишения в период на силна „carry trade” търговия.

Поглеждайки към днешния икономически календар, вниманието на инвеститорите ще бъде насочено към индекса на потребителските цени за месец февруари на Острова. Очакванията са за ръст с 0.3% на този показател на месечна база, като това би било и първото повишение от половин година насам.

Високолихвените австралийски и новозеландски долар бяха най-силни сред основните валути в понеделник. Повишението при тях бе с 3.5% спрямо японската йена, а ръстът спрямо американския долар беше с повече от 2%. Силното рали на кивито и австралиеца не беше предизвикано от фундаментални фактори, а по-скоро беше вследствие от завърналия се риск апетит сред пазарните участници. Предвид факта, че двете валути бяха сред най-силно засегнатите в разгара на кредитната криза, можем да очакваме сериозно повишение при техните кросове, след като интересът към по-рисковите активи се завърне по-трайно.

Технически коментар

EUR/USD
Open – 1.3516; High – 1.3656; Low – 1.3484; Close – 1.3632

March'09-11230399

 Въпреки ралито на евро/долар през последните седмици средносрочният тренд все още остава в сила, докато двойката се намира под тренд линията през върховете от 15 юли и 18 декември. Преди да срещне съпротива от нея цели пред евро/долар са зоната около 1.3780 и 200-дневната МА, текущо проектирана при 1.3868.

Подкрепи в посока надолу са двата дневни върха при 1.3328, следвани от зоната около 1.3080.

GBP/USD
Open – 1.4545; High – 1.4584; Low – 1.4449; Close – 1.4567

March'09-11230397

 След пробива на низходящата тренд линия през върховете от 30 октомври и 9 февруари цел пред кабела е критичният връх при 1.4984, след който можем да очакваме допълнително засилване на възходящия импулс. Преди това обаче, предстои да станем свидетели на преодоляване на 100-дневната МА, текущо проектирана при 1.4629.

Първа краткосрочна подкрепа имаме от горепосочената тренд линия, проектирана при 1.4262, която е предхождана от 55-дневната МА при 1.4336.

USD/JPY
Open – 96.87; High – 97.33; Low – 96.59; Close – 96.93

March'09-11230398

Възходящият тренд при долар/йена, започнал от края на януари, е валиден, докато двойката се намира над маркираната с червен цвят на графиката тренд линия. Подновяване на низходящото движение минава през неин тест при 94.54, като това ниво е допълнително подсигурено от “neckline”-а на двойното дъно при 94.63.

В посока нагоре първа силна съпротива имаме от 200-дневната МА, като с голяма вероятност очакваме текущата й проекция при 99.51 отново да ограничи покачването при долар/йена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още