IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Норвежката крона – новата валута убежище?

Това е една от малкото валути, които поскъпват срещу щатския долар и еврото през тази година

11:20 | 19.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Норвежката крона – новата валута убежище?

Действията на Швейцарската централна банка през последните две седмици лишиха инвеститорите от поредното валутно убежище – швейцарският франк, пише вестник Financial Times. Така в условията на рецесия и силно волатилни финансови пазари, норвежката крона може да поеме функциите на валута убежище.

Швейцарският франк поевтиня с повече от 5% спрямо еврото през последната седмица, след като централната банка понижи основния лихвен процент в страната до 0,25% и започна активни валутни интервенции, с които да отслаби местната валута.

Бъдещето на другите две валути със статут на валутно убежище – щатският долар и японската йена, също е твърде неясно и кара инвеститорите да бъдат все по-предпазливи.

Щатската валута може да загуби своята привлекателност, след като се прояви пълният ефект от фискалните и монетарни мерки, предприети от щатската администрация. Липсата на международен капитал, който да покрие големите фискални разходи на САЩ в дългосрочен план, представлява сериозна заплаха за стабилността на щатската валута.

Същевременно йената бе „подкопана“ от обезпокоителните данни за големия спад в износа на Япония, който е основен двигател на икономическия растеж. Това засили очакванията, че Японската централна банка също ще започне да оперира на паричните пазари, за да отслаби местната валута и да стимулира износа.

Според Дейвид Блум, икономист в британската банка HSBC, норвежката крона е “може би най-добрата валута на света” в момента.

Това е една от малкото валути, които се представят по-добре от щатския долар през тази година, като от януари досега е отбелязала ръст от 3% до 6,694 крони за долар. Още по-внушително е поскъпването на норвежката крона спрямо еврото - повече от 11% до 10,925 крони за евро от началото на годината.

Норвежката валута набира все повече популярност сред десетте най-търгувани валути. Това не е изненадващо, като се има предвид, че норвежката икономика отбеляза 1,3% ръст за последното тримесечие на миналата година и се очаква, че през тази година БВП на страната няма да се свие драстично за разлика от другите развити икономики.

Паричната политика на Норвежката централна банка също подкрепя стабилността на местната валута. Страната има огромен излишък по текущата си сметка в размер на 5% от БВП – най-високата стойност сред индустриалните страни. Премията по кредитните суапове върху норвежки държавни облигации е една от най-ниските сред страните с десетте най-търгувани валути, което допълнително засилва привлекателността на кроната.

Основен недостатък на норвежката крона е по-ниската й ликвидност и корелацията й с цените на петрола. През декември 2008 г. сривът в цените на петрола доведе до рекордно поевтиняване на кроната спрямо еврото. Според Ашраф Лаиди, анализатор в CMC Markets, силното поевтиняване на кроната спрямо еврото и долара след краха на американската инвестиционна банка Lehman Brothers през септември миналата година означава, че кроната все още не може да поеме функциите на валута убежище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още