IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарите в очакване на нови рекордно ниски лихви в еврозоната и на Острова

Днес водещите централни банки в Европа ще заседават за лихвените проценти, прогнозите са за невиждано ниски проценти

09:48 | 05.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Пазарите в очакване на нови рекордно ниски лихви в еврозоната и на Острова

Днешният ден е изпълнен с фундаментални за икономиката на Европа новини. Безспорно двете водещи събития са заседанията на Европейската централна банка и Английската централна банка, на които трябва да бъдат определени лихвените проценти в еврозоната и на Острова*.

Предварителните нагласи са за нови агресивни действия от страна и на двете монетарни институции, като по-голяма е увереността в лихвената редукция в еврозоната. Към момента лихвата в 16-те държави, които използват като обща парична единица еврото, е 2,0 на сто. На Острова пък лихвеният процент е 1,0 на сто, което е най-ниската стойност в 300-годишната история на АЦБ.

Важен знак за решимостта на ЕЦБ днес се очаква да дадат данните за брутния вътрешен продукт на еврозоната през последното тримесечие на 2008 година. Очакванията са предварителните данни на Евростат да покажат спад на икономиката с 1,5 на сто на тримесечна база, което означава икономически спад на годишна база в размер на 1,2 на сто.

Такъв спад би бил най-голямото свиване на икономиката на еврозоната за последните поне 13 години и според анализаторите е достатъчен стимул за понижение на основната лихва до 1,5 на сто – ниво, което е рекордно ниско от въвеждането на еврото през 1999 година досега.

Пазарните настроения индикират подобно развитие, като еврото вече се движи в отрицателна посока спрямо долара. В 9:30 часа българско време едно евро се разменя за 1,2585 долара, а спрямо йената единната валута се търгува по 125,63 EUR/JPY.

На Острова нещата не изглеждат толкова категорични, тъй като лихвеният процент вече е доста близо до нулевите стойности. Все пак пазарните анализатори очакват АЦБ да действа агресивно и да смъкне лихвата наполовина до 0,5 на сто. Подобно развитие видяхме в началото на седмицата в Канада и няма да е голяма изненада, ако то се повтори и във Великобритания.

Проблемът пред АЦБ се крие в това, че тази агресивна редукция може да се окаже последна, тъй като лихвен процент от 0,5 на сто не позволява кой знае каква свобода за нови понижения през следващите месеци. Това означава, че британските власти ще трябва да се фокусират върху други инструменти за насърчаване на кредитния пазар и стимулиране на икономически растеж.

Тази сутрин британската валута се търгува по курс 1,4141 GBP/USD, а спрямо еврото кросът е при 0,8896 EUR/GBP.

*АЦБ ще обяви своето решение в 14:00 часа, а ЕЦБ - в 14:45 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още