IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Валутните пазари очакват новините около новия спасителен план на САЩ

Фундаменталните новини от последните дни не могат да дадат предварително очакваното отражение върху пазара и за момента основната движеща сила остава желанието за рискови инвестиции

11:43 | 10.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Валутните пазари очакват новините около новия спасителен план на САЩ

Фундаментален коментар

Първият ден от новата седмица потвърди моментната слабост на щатския долар. Зелените пари загубиха в кросовете си с останалите основни валути и продължиха консолидацията си около върховете от изминалия месец. Фундаменталните новини от последните дни не могат да дадат предварително очакваното отражение върху пазара и за момента основната движеща сила остава желанието за рискови инвестиции.

Пазарните участници са в очакване на приемането на новия многомилиарден план за подпомагане на американската икономика. Спасителните мерки са на стойност около 800 милиарда долара, като все още предстои окончателното им одобряване от страна на Сената на САЩ. В момента спекулациите около тази новина са достатъчни, за да събудят риск апетита на трейдърите. Очаква се вотът да се проведе до средата на седмицата, но дори да бъде взето положително решение, ще трябва да бъдат направени допълнителни корекции в плана.

За разлика от вчера, днешният ден ще предложи интересни новини, свързани с американската икономика. В късния следобед очакваме изявлението на финансовия министър на САЩ Тимъти Гайтнър, който ще изнесе реч за спасителния план на предишното правителство. От друга страна в 20:00 часа българско време е изявлението на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке. Ако коментарите на Гайтнър и Бернанке съвпаднат с негативните перспективи пред финансовите пазари и глобалната икономика, то можем да очакваме търсенето на американски долари и японски йени да се повиши чувствително. По-вероятен обаче остава сценарият за насърчаване на риск апетита, който ще подкрепи фондовия пазар и ще даде глътка въздух на по-високодоходните валути.

Еврото стартира новата седмица по начина, по който приключи търговията в петък. В основните си кросове единната валута следва интересен тренд през последните дни, а именно, че понижава цената си срещу валути, чиито централни банки се придържат към високи лихвени проценти, като същевременно поскъпва спрямо валути, при които имаме ниски или почти нулеви основни лихви. В първата група попадат австралийският и новозеландският долар, а във втората – американският долар, швейцарският франк и японската йена. Най-вероятно тази тенденцията ще се запази до следващата намеса на Европейската централна банка, при която се очаква редуциране на сегашната стойност на основната лихва в региона от 2%.

Британският паунд продължи доброто си представяне срещу американския долар и швейцарския франк. Ралито при кабела продължава вече трета седмица и единствената по-сериозна съпротива пред него в краткосрочен план остава психологическото 1.50. Вчера цената на кроса се върна до нивата си от преди месец, далеч над рекордното дъно за последните 23 години при 1.3500, достигнато на 23-ти януари. Въпреки това обаче перспективите пред британската икономика продължават да бъдат негативни, като потвърждение за това се очаква да получим от днешните данни за търговския баланс на страната за декември.

Технически коментар

EUR/USD
Open – 1.2931; High – 1.3092; Low – 1.2875; Close – 1.3003

February'09-10494464

Евро/долар продължи поскъпването си от края на миналата седмица, но срещна очаквана съпротива от зоната около 1.3080. Преодоляването на това ниво ще бъде от значение за движението на двойката в рамките на следващите около 2 фигури, където предстоят съпротивите на 55-дневната МА и двата дневни върха от края на януари.

В посока надолу очакваме тест на дъната около 1.2750/60, около които се намира и възходящата тренд линия от края на октомври (маркирана с червен цвят на графиката).

GBP/USD
Open – 1.4775; High – 1.4984; Low – 1.4701; Close – 1.4896

February'09-10494465

След като проби низходящата тренд линия през върха от 30 октомври, паунд/долар срещна подкрепа при опит за завръщане под нея. За да очакваме продължаване на ралито, трябва да станем свидетели на пробив на психологическото 1.50, след което е по-вероятно да последва поскъпване до зоната около 1.5250.

Първа силна подкрепа за днес имаме от 55-дневната МА, която дефинираше низходящия тренд от началото на август. При пробив на текущата й проекция при 1.4705 ще последва тест на горепосочената тренд линия при 1.4647.

USD/JPY
Open – 92.08; High – 92.40; Low – 90.88; Close – 91.45

February'09-10494466

Излизане от рейнджа при долар/йена в посока нагоре ще превърне горната му граница около 90.90 в силна подкрепа пред последващо низходящо движение. По подобен сценарий се развива търговията през последните три сесии, като от сегашните нива цел в посока нагоре е върхът при 94.62, предхождан от най-високата стойност от вчера при 92.40.

Завръщане под 90.90 на този етап изглежда по-трудно, тъй като това ниво е допълнително подсигурено от 55-дневната МА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още