IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Левът - остров на стабилност сред море от девалвирали валути

Какви проблеми можем да очакваме вследствие на обезценяващите се валути в региона?

11:20 | 09.02.09 г.
Левът - остров на стабилност сред море от девалвирали валути

Българският лев, прикрепен към еврото, е единствената стабилна валута в региона след девалвациите в Турция, Румъния, Сърбия, Македония и недалечните страни Украйна и Унгария. Единствено спрямо гръцката валута – евро, левът, логично, не отчита поскъпване.

Балканските страни са основен търговски партньор на България. От общо 12 млрд. евро износ за деветмесечието на 2008 г. 2,8 млрд. евро са към балканските страни (без Гърция). Вносът ни от балканските страни (без Гърция) е за 2,5 млрд. евро за деветмесечието на 2008 г. Тоест реализиран е положителен баланс от около 300 млн. евро.

Девалвациите на регионалните валути след 30 септември 2008 г. обаче внасят няколко промени в бизнес климата в региона.

Турската лира се е обезценила с 16,5% за последните четири месеца, което е възможно да засили позициите на страната в сектори с голям дял на разходите за труд в крайната себестойност. Такива са например зеленчукопроизводството и туризмът.

България, Сърбия, Румъния и Унгария са основни конкуренти при привличане на чужди инвестиции, като девалвациите в съседките ни и Унгария могат да пренасочат инвестиции към тях. Същото се отнася и за инвестиции в кол центрове и аутсорсинг на програмистки, архитектурни дейности и други.

Сами по себе си обезценките на валутите в Украйна и Русия няма да доведат до поевтиняване на вносните въглища, петрол и природен газ, защото това са стоки със световна борсова цена в долари.

Обезценките на валутите в съседните страни могат да усилят дефлационните процеси у нас, както и да способстват за формирането на отрицателен търговски баланс с балканските страни и загуба на приходи от туризъм поради повишена конкурентоспособност на турските курорти. Понижената инфлация у нас може да способства за по-бързо приемане на страната ни в еврозоната.

Обезценките на валутите в Русия, Украйна и Румъния, от своя страна, правят нашия летен туристически продукт по-непродаваем, още повече предвид силната икономическа криза, особено в Украйна и Русия.

Понижената конкурентоспособност на българската икономика поради девалвациите в съседни страни, теоретично може да се компенсира чрез инвестиции в производителността на труда у нас, както и чрез държавни реформи за подобряване на бизнес средата.

Вече бяха публикувани обезпокояващи данни. Спад от 33% в продажбите на годишна база отчита Елхим Искра за периода октомври-декември 2008 г. Дружеството продава основно в региона на Балканите, Украйна и Русия. Също с 33% на годишна база спадат продажбите на Оргахим за четвъртото тримесечие на 2008 г., като компанията реализира основна част от продажбите си в региона - Румъния, Украйна, Сърбия.

В международен план записванията за ски и морски ваканции за южните страни бележат спад от 30 на сто, заяви изпълнителният директор на Албена, Красимир Станев, като уточнява, че спадът може да достигне 50-60% и половината хотели в Албена АД да не отворят врати. Продажбите на стоки и услуги от Пампорово АД през четвъртото тримесечие на 2008 г. отбелязаха спад от 32% на годишна база, а продажбите на стоки и услуги от Рила-Боровец АД намаляха със 7,8% на годишна база през последното тримесечие на миналата година.

В следващата година предстои да видим ефекта от поскъпналия лев върху българската икономика. Русе, Сандански, Черноморието и планинските курорти ще бъдат най-засегнати от световната финансова криза, показват информациите от последните месеци.

Изменение на стойността на определени валути спрямо еврото:

Таблица Кой държи валутни активи и кой пасиви-10471623
Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за взимане на инвестиционно решение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още