IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спекулации за сваляне на лихвите в еврозоната тласнаха еврото надолу

С особен интерес от страна на пазарните участници се очакват днешните данни за индекса на потребителските цени в еврозоната

11:15 | 06.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Спекулации за сваляне на лихвите в еврозоната тласнаха еврото надолу

Фундаментален анализ

Щатският долар продължи доброто си представяне спрямо еврото от началото на годината, като само в рамките на вчерашния ден напредна с близо 3 фигури по отношение на единната валута. Причина за ралито на зелените пари бяха не толкова фундаменталните новини от деня, които бяха предимно от второстепенно значение, а по-скоро спекулациите, че Европейската централна банка може да прибегне до понижение на основната си лихва следващата седмица. Вицепрезидентът на институцията Лукас Пападемос заяви, че не изключва възможността за сваляне на лихвите на 15 януари, въпреки че от началото на октомври насам общата редукция на заемния ресурс в региона е в размер на 175 базисни пункта.

С оглед на тези спекулации с особен интерес от страна на пазарните участници се очакват днешните данни за индекса на потребителските цени в еврозоната. Предварителните прогнози сочат инфлационният измерител да падне под заложения от Европейската централна банка таргет от 2% на годишна база, което би отворило път към понижение на основната лихва в опит за борба с по-продължителна рецесия в региона.

Икономическият календар днес ще донесе порция новини отвъд Океана, които биха оказали влияние върху представянето на долара през следващите няколко сесии. Очаква се индексът ISM за сектора на услугите да падне до ново рекордно дъно, като по-лоши от очакванията данни може да доведат до силни разпродажби на зелените пари. Въпреки това основният фокус на инвеститорите ще бъде насочен към доклада от последната среща на монетарната комисия към Фед, на която лихвата в САЩ беше свалена до рекорден минимум в диапазона от 0% до 0.25%. Предвид липсата на поле за действие от страна на централната банка по отношение на лихвените проценти се очаква следващите стъпки на Федералния резерв да бъдат насочени към закупуване на американски държавни ценни книжа и наливане на милиарди долари в икономиката, което в дългосрочен план би оказало негативно влияние върху щатската валута.

Британският паунд се представи изключително силно спрямо останалите водещи европейски валути, като успя да върне част от загубите си и по отношение на щатския долар, въпреки че фундаменталните новини през деня отново бяха разочароващи за британската икономика. PMI индексът за строителния сектор през декември отчете поредния си месечен спад до 29.3 пункта, с което затвърди прогнозите, че именно този сектор на икономиката е сред най-силно засегнатите от разразилата се кредитна криза. На този етап вчерашното рали на паунда изглежда по-скоро корективно, като се има предвид нежеланието на пазарните участници да закупуват валутата през последните месеци.

От особено значение за представянето на стерлинга в краткосрочен план ще бъде решението на Английската централна банка по отношение на основната лихва в страната в четвъртък, като предварителните прогнози сочат нова редукция в размер на 50 базисни пункта. В края на миналата година представители на банката заявиха, че са готови да предприемат всички нужни мерки за спасяване на британската икономика, което беше изтълкувано като сваляне на лихвите в близост до 0% при необходимост.

Технически анализ

EUR/USD

Open – 1.3922; High – 1.3962; Low – 1.3545; Close – 1.3635

January'09-9832751

След като преодоля няколко важни подкрепи през изминалата сесия, се очаква евро/долар да продължи спада си поне до върха при 1.3297, като преодоляване на това ниво ще насочи двойката към психологическата граница на 1.30. 

Въпреки силното рали на двойката от началото на декември има основание да се смята, че то е корективно на спада от 1.6038. Евро/долар не успя да пробие критичния по отношение на засилване на възходящия импулс връх при 1.4864, като същевременно срещна съпротива от 200-дневната МА и 61.8 Фибо корекция на движението 1.6038-1.2328.

GBP/USD

Open – 1.4519; High – 1.4737; Low – 1.4426; Close – 1.4698

January'09-9832752

Кабелът успя да върне загубите си от предходната сесия, но въпреки това трендът при паунд/долар продължава да бъде низходящ. Първи краткосрочни подкрепи пред двойката са дъната при 1.4556 и 1.4466, а пробив на 1.4350 ще доведе до засилване на низходящия импулс. В посока нагоре очакваме съпротива от върха при 1.4823, като негов пробив ще отведе двойката към силната статична съпротива около 1.5250. 

USD/JPY

Open – 91.99; High – 93.58; Low – 91.72; Close – 93.36

January'09-9832749

Долар/йена затвори за втори пореден ден над низходящата тренд линия през върховете от 4 ноември и 25 ноември, с което нейният пробив беше допълнително потвърден. Въпреки това за засилване на покачването можем да говорим едва след преодоляване на върха при 97.41, като преди това предстои силната съпротива на 55-дневната МА, текущо проектирана при 94.06.

В посока надолу първи цели пред двойката са горепосочената тренд линия, текущо проектирана при 91.18, предхождана от дъното при 91.57.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още