IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът се срина в очакване на срещата на Фед

Икономическите новини от изминалия ден допринесоха допълнително за силния спад на долара

11:20 | 16.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Доларът се срина в очакване на срещата на Фед

Фундаментален коментар

Щатският долар се срина спрямо всички останали основни валути в началото на новата седмица, след като спекулациите относно днешната среща на Федералния резерв продължиха да оказват негативно влияние върху „зелените пари”. Пазарите напълно залагат на понижение на основната лихва в страната с 0,5%, като все по-големи изглеждат шансовете за редукция в рамките на 75 базисни пункта, което ще сведе цената на заемния ресурс в САЩ до историческо дъно. Въпреки че подобна стъпка от страна на Фед в голяма степен вече е оценена на валутните пазари, с особен интерес се очакват последващите изявления на официални представители на централната банка. Прогнозите сочат това да бъде последното сваляне на лихвите, като оттук нататък Федералният резерв ще прибегне към по-нетрадиционни методи на монетарна политика, сред които печатането на нови банкноти и закупуването на дългосрочни държавни ценни книжа.

Икономическите новини от изминалия ден допринесоха допълнително за силния спад на долара, след като производството в региона на Ню Йорк отбеляза ново рекордно дъно през декември. Индексът Empire Manufacturing падна до -25,8 пункта през текущия месец, като по този начин в голяма степен се потвърдиха прогнозите за продължителна рецесия в САЩ. Освен това ценовата компонента на индикатора отново регистрира понижение, предполагайки, че на този етап инфлацията не представлява проблем пред Федералния резерв.

Водещите европейски валути приключиха деня силно на положителна територия, като поскъпването на еврото спрямо щатския долар беше повече от 2% по време на изминалата сесия. Въпреки че макроикономическите условия в еврозоната все още продължават да бъдат негативни, ралито на единната валута през последните сесии е подкрепено от спекулациите, че Европейската централна банка няма да прибегне до серия от нови сериозни понижения на основната си лихва.

Британският паунд се изстреля с близо 400 пипса спрямо щатския долар, като за първи път през последните сесии успя да се възползва по-осезаемо от слабостта на „зелените пари”. Въпреки това стерлингът достигна ново рекордно дъно по отношение на еврото за трети пореден ден в резултат от различните нагласи сред пазарните участници към развитие на кризата на Острова и в еврозоната. В средносрочен план перспективите пред паунда остават негативни, тъй като инвеститорите залагат на нови понижения на основната лихва във Великобритания от страна на Английската централна банка.

След обявяването на утрешния доклад от последната среща на централната банка е възможно да получим по-голяма яснота относно размера на бъдещите редукции на лихвите през следващите месеци. Утихването на инфлационния натиск в страната отваря възможности пред централната банка да либерализира допълнително монетарната си политика, като се има предвид острата макроикономическа криза, в която в момента се намира местната икономика.

Технически коментар

EUR/USD
Open – 1.3359; High – 1.3722; Low – 1.3349; Close – 1.3687

December'08-9423895

След трайния пробив на низходящата тренд линия през върховете от 15 юли и 22 септември, която дефинираше средносрочното „мечо” движение очакваме засилване на покачването при евро/долар поне до върха при 1.4864. Преди това обаче силни съпротиви се очертават около текущите нива, където се намира Фибо корекцията от 38.2% на спада от 1.6038 до 1.2328 и двата дневни върха в зоната около 1.3780. Пробив на това ниво ще доведе до тест на дъното при 1.3881. При движение надолу днес очакваме то да бъде ограничено от горепосочената тренд линия, текущо проектирана при 1.3414. 

GBP/USD
Open – 1.4915; High – 1.5378; Low – 1.4888; Close – 1.5303

December'08-9423896

Преодоляването на краткосрочната низходяща тренд линия (маркирана с тъмен цвят на графиката) и зоната на силна съпротива около 1.5250 отваря път към върха при 1.5531. След пробив на това ниво очакваме засилване на възходящото движение с потенциал за достигане поне до следващата психологическа граница от 1.60. Първа подкрепа за днес имаме при 1.5250, като завръщане под това ниво ще отведе кабела към трите дневни върха около 1.5080. 

USD/JPY
Open – 91.71; High – 91.71; Low – 90.23; Close – 90.63

December'08-9423894

Спадът при долар/йена, който започна още в началото на вчерашния ден, доведе до преодоляването на дъното при 90.87. Траен пробив на това ниво ще отведе кроса отново към достигнатата в петък най-ниска стойност за последните 13 години при 88.04. В краткосрочен план все още считаме, че двойката има потенциал да достигне до следващата психологическа граница от 80 йени. При корекция нагоре първа съпротива е дъното при 91.57, следвано от 93.90 – връх от 8 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още