IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът показа сила по време на азиатската търговия, еврото с неясна посока

Пазарите очакват данните за потребителското и бизнес доверието в Германия, за да намерят път за единната валута

11:28 | 09.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Доларът показа сила по време на азиатската търговия, еврото с неясна посока

Щатският долар поскъпна през азиатската сесия, покривайки частично загубите си от вчера срещу еврото, британската лира и швейцарския франк, но поевтиня с малко повече от половин цент спрямо японската йена. 

Въпреки това, очакванията за лошите данни по отношение на показателя за продажби на съществуващи домове с прогноза за спад, както и липсата на значими икономически показатели от САЩ за днес създават предпоставки за повишаване на напрежението върху зелените пари.

Икономическият календар от еврозоната за днес ще представи изнасяне на данните за ZEW индексът на икономическите очаквания за Германия, като очакваме понижение до -57,3 спрямо прогнозите за -53,5, както и ZEW индексът на текущите условия с прогноза за спад до -60,0 спрямо предходните -50,4, което силно може да наклони везните в посока неблагоприятна за единната валута и в случай че данните излязат близки до прогнозите, очакваме понижение при двойката EUR/USD до зоната около нивата при 1,2750.

Британската лира също се облагодетелства от пазарното настроение възстановявайки се срещу доларът вчера, но през азиатската сесия поевтиня с малко повече от цент срещу щатския долар.

Въпреки това, доверието в островната валута остава слабо, което се потвърждава и от двойката EURGBP, която достигна най-високата си стойност от 1996 година насам при равнище от 0,8739.

Стерлингът може да бъде подложен на натиск и от данните които ще бъдат изнесени днес, като очакваме промишленото производство да понижи отрицателната си стойност до равнище от -0,5% спрямо предходните -0,8%, но индустриалното производство прогнозираме да падне до -0,5% спрямо предходните -0,2%, а допълнително негативно влияние вероятно ще окаже индексът на цените на жилища за месец октомври с консенсус за понижение до -6,5% спрямо предходните -5,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още