IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатският долар започна новата седмица със спад

Водещите европейски валути – еврото и британският паунд – приключиха разнопосочно вчерашната сесия

11:30 | 09.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Щатският долар започна новата седмица със спад

Фундаментален коментар

Щатският долар започна новата седмица със силен спад спрямо останалите основни валути, след като завърналият се апетит към риск от страна на пазарните участници насочи свободните капитали към по-високодоходните валути. Спекулациите за обявяване на програма за спасяване на автомобилната индустрия в САЩ, както и мултимилиардният план на Барак Обама, свързан с инфраструктурата в страната, спомогнаха за ралито на фондовите пазари отвъд Океана, от което най-потърпевши се оказаха „зелените пари” и японската йена.

През деня отсъстваха важни икономически новини от страната, които да повлияят върху представянето на долара, като основната движеща сила при кросовете му за пореден път беше движението на водещите американски борсови индекси. Тясната обратна корелация между Dow Jones Industrial Average и щатската валута продължава да бъде силна, след като сривът на пазара на акции в началото на септември тласна инвеститорите към сигурността на американските държавни ценни книжа и други нискорискови деноминирани в долари активи.

Водещите европейски валути – еврото и британският паунд – приключиха разнопосочно вчерашната сесия. Кросовете на единната валута и стерлинга с долара и японската йена отчетоха повишение за деня, но същевременно паундът поевтиня спрямо останалите водещи световни валути. Очакванията за допълнително сваляне на лихвите във Великобритания от страна на Bank of England продължава да оказва негативно влияние върху представянето на стерлинга. Освен това макроикономическите новини от деня също донесоха порция негативизъм за паунда, след като индексът на производствените цени за ноември излезе над предварителните очаквания. По този начин централната банка в страната е изправена пред риска от висока инфлация и забавяне на икономическия ръст, въпреки че представители на институцията заявиха неведнъж, че очакват утихване на инфлационния натиск през следващата година.

Японската йена затвори на отрицателна територия спрямо всички останали основни валути. Причина за слабото представяне на йената, от една страна, беше ралито на фондовите борси, което накара пазарните участници да разпродават нискодоходните валути, а, от друга страна, дойдоха неочаквано лошите макроикономически новини от страната. Късно през нощта данните показаха по-силно от очакваното свиване на японската икономика през третото тримесечие, след като ръстът на БВП се е забавил с 0,5 процента спрямо предходния съпоставим период. По този начин за първи път от Втората световна война насам водещите световни икономики – американската, европейската и японската, се намират в рецесия, с което се оправдават мрачните прогнози от страна на мнозина анализатори за икономическия растеж в глобален мащаб през 2009 година.

Технически коментар

EUR/USD
Open – 1.2709; High – 1.2967; Low – 1.2708; Close – 1.2961

December'08-9295559

След като тества горната линия на клина, очакванията ни са евро/долар да поднови низходящото си движение с първа цел дъното при 1.2549. С оглед на движението след 1.2328, което изглежда корективно на целия спад след 1.6038, все още прогнозираме спад на двойката под най-ниската стойност за тази година при 1.2328 в краткосрочен план, като преди това предстоят подкрепите на долната линия на клина при 1.2483 и дъното при 1.2421. Критичен по отношение на „мечите” ни прогнози ще бъде пробив на върха при 1.3297. 

GBP/USD
Open – 1.4682; High – 1.5046; Low – 1.4599; Close – 1.4909

December'08-9295560

По време на вчерашната сесия кабелът срещна съпротива от краткосрочната низходяща тренд линия (маркирана с тъмен цвят на графиката), с което очакваме подновяване на спада при двойката. Първи краткосрочни цели са дъната при 1.4556 и 1.4466, при пробив на които ще станем свидетели на засилване на низходящия импулс. В посока нагоре съпротиви са горепосочената тренд линия, текущо проектирана при 1.5051, като преди това предстои тест на психологическото 1.50.

USD/JPY
Open – 92.80; High – 93.90; Low – 92.55; Close – 92.79

December'08-9295558

Затварянето на долар/йена в близост до най-ниската стойност за деня показва невъзможност за продължаване на ралито от предходната сесия. С оглед на преобладаващия низходящ тренд очакваме тест на най-ниската стойност за тази година при 90.87, предхождана от 91.57. Ново покачване при долар/йена, което на този етап изглежда по-малко вероятно, ще прицели отново дъното при 93.54, като при пробив на това ниво очакваме силна съпротива от низходящата тренд линия през върховете от 4 ноември и 25 ноември, текущо проектирана при 95.32.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 09.12.08 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още