IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анализатори очакват нова сила на долара

Зелените пари ще получат подкрепа от очакваните нови агресивни редукции на лихвените проценти на Острова и в еврозоната

15:33 | 02.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Анализатори очакват нова сила на долара

Курсът на долара ще получи нова подкрепа на валутните пазари през следващата седмица, тъй като анализаторите очакват нови значителни понижения на лихвения процент от страна на двете водещи централни банки на Стария континент.

Очаква се зелените пари да получат подкрепа срещу британската лира и еврото, тъй като както Английската, така и Европейската централна банка не могат да останат пасивни в монетарната си политика и ще предприемат нови редукции на лихвите в опит за борба с кризата и стимулирането на икономиката.

Към момента в света се наблюдава масирана вълна на дефлационни процеси, която е предизвикана от драстичния срив в цената на суровините, както и от отслабващата покупателна способност на населението заради негативните ефекти на „замръзналите“ кредитни пазари.

Заради прекалено силните проблеми и значителния спад в курса на британската лира през последните седмици очакванията са, че паундът ще понесе по-лек удар, отколкото еврото. Днес лирата се движи при нива около 1,4819 GBP/USD, след като вчера се търгуваше при 1,4883 GBP/USD.

Според анализаторите на UniCredit в Милано „докато пазарът вече е калкулирал понижение на лихвата на Острова до 2 на сто, то очакваната от стратезите на банката редукция с половин процентен пункт или дори повече в еврозоната би трябвало да тласне еврото още надолу“, съобщава Marketwatch.

При последната си среща управителите на АЦБ смъкнаха лихвения процент с впечатляващите 1,5 процентни пункта до 3,0 на сто, което е най-ниското ниво за последните повече от 50 години. В същото време лихвата в еврозоната е 3,25 на сто, а очакванията на анализатора Джузепе Марафино oт Unicredit са за драстично понижение до 2,5 на сто.

Днес едно евро се разменя за 1,2650 долара, след като вчера двойката се търгуваше на нива около 1,26 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още