IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕЦБ и АЦБ трябва да застанат твърдо срещу кризата

Очаква се днес двете институции да редуцират лихвите с по половин пункт, като не са изключени и по-агресивни действия

09:11 | 06.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ и АЦБ трябва да застанат твърдо срещу кризата

За днес са насрочени редовните заседания на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Английската централна банка (АЦБ) по въпросите на монетарната политика. Това е причината погледите на валутния пазар да са отправени именно към решенията за бъдещата посока на движение на лихвените проценти.

Към настоящия момент сред инвеститорите властват очаквания за нова сериозна редукция на лихвените проценти от страна на двете институции. Прогнозите за решението на ЕЦБ клонят към понижение на лихвата с 0,5 процентни пункта до 3,25 на сто, същите са очакванията и за действията на АЦБ, само че лихвата в страната би паднала от 4,5 на 4,0 на сто.

Докато анализаторите са почти убедени в размера на понижението на лихвения процент в еврозоната и повечето очаквания са свързани с изказването на президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише след решението, то на Острова нещата стоят по по-различен начин.

Ръководителите на АЦБ са изправени пред по-сериозни трудности, тъй като към настоящия момент по всичко личи, че британската икономика понася по-тежки удари от глобалната финансова криза. Това кара анализаторите на Credit Suisse да прогнозират понижение с 0,75 процентни пункта до 3,75 на сто.

Двете водещи централни банки на Стария континент са в процес на преразглеждане на монетарната си политика. Основният проблем, който ги караше да държат високо нивата на лихвените проценти, беше инфлацията. През последните месеци обаче тя забавя темповете си значително, тъй като суровините отбелязаха драстични понижения в цените си.

Сега двете институции преминават в режим на стимулиране на икономиката и опит за размразяване на кредитните пазари. Освен това агресивните действия на Фед правят валутните курсове по-скоро изгодни за долара, което трудно би останало без реакция от страна на останалите централни банки, особено в условията на забавяща се инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още