IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дилъри: Изборите в САЩ няма да дадат спокойствие на пазара

Преобладаващите прогнози са за победа на Обама, въздействието върху курса на долара обаче се очаква да бъде кратко

11:05 | 04.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Дилъри: Изборите в САЩ няма да дадат спокойствие на пазара

Провеждането на президентските избори в САЩ според мнозина е ключовото събитие за годината, което трябва да даде поредица от отговори за бъдещото развитие на най-голямата икономика в света. Това ни накара да попитаме валутните дилъри за техните очаквания относно посоката в курса на щатския долар и дали изборът на американците ще има категорично влияние, или за валутната търговия няма значение кой ще се настани в Белия дом.

След като вчера ви представихме основните аспекти на икономическите платформи на двамата кандидати за президент – демократът Барак Обама и републиканецът Джон Макейн, сега е ред и на специалистите да кажат своята дума относно възможността на двамата да повлияят върху пазарите.

- Очаквате ли изборът на президент на САЩ да се отрази на валутния курс в страната и какви са Вашите очаквания за победител и съответно посока на курса?

Веселин Калчев, ФБК Логос

Очаквам изборът на президент в САЩ да се отрази на валутния курс, но не в смисъла на кой ще бъде избран, а заради факта, че изборът ще е минал. След като стане ясен новият господар на Белия дом, една част от неизвестностите ще отпаднат и това ще успокои пазарите. Съответно това ще даде отражение, и то негативно, върху долара, който по време на паниката беше купуван заради сигурността, която предлага. Това означава, че при спокойни пазари ще е налице обратният сценарий и щатската валута ще попадне под натиск.

В това отношение голяма роля ще изиграе и последното намаление на американските лихви до много ниските нива от 1%, както и вероятното следващо тяхно понижение през месец декември. От една страна, политическата стабилност при липсата на партийно съревнование, и от друга страна, икономическият тласък, който ще идва от промените на монетарната политика, ще успокоят пазарите.

В същото време по-ниските лихви ще намалят и привлекателността на доларовите активи, още една причина за подновяване на спада на зелените пари. Всичко по-горе казано е без значение за избора на американски президент.

Иначе моята прогноза за победител е Барак Обама, но очакванията ми са същите и при победа на републиканците.

Георги Иванов, БенчМарк Финанс

Предвид факта, че предварителните прогнози сочат, че кандидатът на опозицията Барак Обама ще спечели президентските избори в САЩ, очаквам краткосрочна вълна на оптимизъм на фондовите пазари. Дали обаче ще станем свидетели на обръщане на „мечия” тренд на световните борси не смятам, че ще бъде решено вследствие изхода на президентската кампания, а ще трябва да изчакаме подобряване на макросредата отвъд Океана.

Предвид обратната корелация между пазарите на акции в САЩ и долара през последните месеци, можем да очакваме рали на фондовите борси да се отрази негативно за „зелените пари”.

Васил Банов, Адмирал Маркетс

Изборите за президент на САЩ е фундаментално събитие от най-висок ранг, както за Съединените щати, така и за целия свят. На практика американският народ се сблъсква с две възможности. Първата е олицетворявана от кандидата на Републиканците – Джон Маккейн, свързана с продължаването на водената досега (през последните осем години) политика. Втората е възможността за промяна, свързана с избирането на кандидата на Демократите - Барак Обама. Една промяна както във вътрешната, така и във външната политика на страната. Като водеща икономическа сила, решението на американските граждани несъмнено ще даде своето отражение върху световната икономика, финансовите пазари и в частност върху валутния пазар.

Тези избори идват в момент, когато щатската, а и световната икономика са на прага на рецесия. Това ги прави още по-важни. При една рецесия от ключово значение са правилните действия, произтичащи от водените монетарна и фискална политики. В периоди на криза лостовете на фискалната политика са по-ефективни от тези на монетарната и спомагат за по-бързото съживяване на икономиката. Това предоставя допълнителна тежест на избора за държавен глава, защото става въпрос за две различни по своята същност политики.

Преобладаващите очаквания са за победа на кандидата на демократите. Което ще предостави възможност за осъществяването на тази промяна.

Евгени Мончовски, Елана Трейдинг

Безспорно приоритет номер едно и пред двамата кандидати е предотвратяването на сериозна и продължителна рецесия в САЩ, както и бързото излизане от сегашната икономическа криза. Както стана ясно от предизборната платформа, и двамата ще предприемат сериозни мерки за връщане на доверието в банковата система, стимулиране на потреблението и разкриване на нови работни места. Болшинството от големите инвеститори на финансовите пазари изказват предпочитание за кандидата на демократите Обама, като най-вероятно това ще е новият президент. Ако това стане факт, възможно е да видим бавно връщане на желанието за поемане на риск сред инвеститорите и краткосрочна стабилизация на валутните пазари около сегашните им нива.

- Очаквате ли нестабилност на валутните пазари като следствие от изборите и колко ще продължи тя, ако има такава?

Веселин Калчев

Не, не очаквам нестабилност на пазарите, свързана с избора на американски президент. Напротив, очаквам с избора на американски президент постепенно да намалее безпокойството на финансовите пазари от последните месеци.

Георги Иванов

Нестабилността на валутните пазари вече е факт от повече от година, но тя е породена от общата несигурност на всички финансови пазари в резултат от редица негативни новини на макроикономическо и корпоративно ниво от лятото на 2007 година насам. С оглед на това не смятам, че президентските избори в САЩ могат да окажат дори средносрочен ефект върху валутните пазари, а тяхното състояние ще продължи да зависи от факторите, които ги движат като цяло – фундаментални и психологически.

Васил Банов

В случай че спечели кандидатът на демократите, е възможно едно стабилизиране на валутния пазар, доколкото дефиницията „стабилен” е приложима за този пазар. По-скоро тази стабилност би се дефинирала като намаляване диапазона на бъдещите движения.

Евгени Мончовски

Причината за нестабилността на валутните пазари в последно време няма нищо общо с политическата ситуация в САЩ и предстоящите избори.

- Къде виждате нивото на евро/долар в края на годината?

Веселин Калчев

При предишната ми прогноза в ранната есен посочих нивата от 1.52, но сериозният спад до 1.2330 поставя под съмнение тогавашната ми преценка. Гледайки към днешна дата графиките, виждам, че пробивът на 1.4864 (връх от 22 септември) ще е доста труден, при това за изключително малкото време, което остава до грая на годината. Трудно ще е и преминаването над 1.4599 (нивото на затваряне на 2007 година). Редно е обаче да приключим календарната година може би над нивата от 1.3665 (бивш връх). Така че край на годината в рамките на 1.36-1.46 би бил логичният завършек. Държа обаче да подчертая, че времето е силно притискащ фактор за това развитие, защото еврото все още търси и не е намерило здрава опора, на която да стъпи и от която да поднови растежа си.

Георги Иванов

Според мен е прекалено рано да се говори за конкретни нива на валутните пазари след два месеца. Видяхме, че движенията могат да са изключително резки както в едната, така и в другата посока. Въпреки това обаче, не мисля, че пазарите ще се успокоят до края на годината и с оглед на това изглежда по-вероятно низходящият тренд за еврото спрямо щатския долар да се запази.

Васил Банов

Президентските избори и мерките, фиксиращи проблеми, довели до финансовата криза, несъмнено водят до промяна в основните движещи сили на пазара и в частност - до еволюция на финансовите пазари. Тези промени се отиграват предварително. На фона на неяснотата относно бъдещия американски президент и развитието на световната криза, вероятността за правилно прогнозиране на движенията на валутните пазари е много ниска.

Ако спечели кандидатът на демократите, може да се направи аналогия с управлението на Бил Клинтън. Което управление се характеризира с относителна стабилност на курса на долара, високо доверие и стабилен ръст на капиталовия пазар и ниски цени на петрола. Разбира се, в случай че спечели изборите, пред Барак Обама ще се представи една сравнително нова фундаментална картина, различна от тази през 90-те години, което ще доведе до разлики с описания по-горе сценарий.

При евро/долар имаме силно движение в полза на долара, което следва да продължи, докато не станем свидетели на изграждането на база за неговото обръщане.

Евгени Мончовски

Валутната двойка най-вероятно ще продължи низходящия си тренд, макар и да показва признаци на забавяне на темпото. Предвид очакванията за задълбочаване на икономическата криза в глобален мащаб и поредицата от лихвени понижения, които предстоят от страна на ЕЦБ, евро/долар е вероятно да се намира на нива около 1.21 към края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още