IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономисти: Лихвите в Европа ще паднат с рекорден темп

Според някои лихвата на Острова ще бъде понижена дори под нивото й от Втората световна война

21:11 | 31.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Икономисти: Лихвите в Европа ще паднат с рекорден темп

Лихвите в Европа ще намалеят с рекорден темп в усилията на централните банки да ограничат вредите върху икономиката от финансовата криза, показват проучвания сред икономисти, цитирани от Bloomberg.

Европейската и Английската централни банки ще понижат лихвените си проценти до 2,5 на сто до средата на следващата година, намалявайки ги общо съответно с 1,75 и 2,5 процентни пункта, показват двете проучвания. Очаква се двете банки, които вече намалиха лихвите с по половин процентен пункт, ще предприемат още едно намаление с по половин пункт още на срещите си на 6 ноември, смятат анкетираните икономисти.

Централните банки по цял свят предприемат агресивни понижения на лихвите, тъй като разразилата се криза заплашва да вкара световната икономика в рецесия. Тази седмица Фед намали лихвата в САЩ до 1% и сигнализира, че е готов да я намали до най-ниското й ниво в историята. Китай и Япония също намалиха тази седмица лихвите.

„Ако инфлацията продължи да се забавя силно, има всички основания лихвите във Великобритания и Европа да паднат до 1%”, смята Питър Диксън, икономист в Commerzbank в Лондон.

Ако прогнозите на икономистите се окажат верни, това ще е най-бързият темп на намаляване на лихвите на ЕЦБ от създаването на банката през 1999 г., а на Английската централна банка – от 1992 г. насам.

Ако лихвата на Острова падне до 2,5 на сто, това ще бъде най-ниското й ниво от 1952 г. Лихвеният процент в страната беше 2 на сто през Втората световна война и никога не е бил под това ниво от основаването на банката през 1694 г. с цел финансиране на войната на крал Уилям III срещу Франция.

Джонатан Лойнс от Capital Economics и Чарлс Дейвис от Центъра за икономически и бизнес проучвания очакват лихвите във Великобритания да паднат под 2 на сто следващата година.

„Отчайващите времена изискват отчайващи мерки”, коментира Джулиън Калоу от Barclays Capital. „Икономиката бързо потъва в рецесия”.

Централните банки обаче не трябва да повтарят грешката да намаляват лихвите твърде много, предупреди един от членовете на ръководството на ЕЦБ Лоренцо Бини Смаджи. „Сегашната криза отчасти се дължи на задържането на лихвите твърде дълго на ниски нива”, припомни той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още