IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фед се подготвя за историческо решение

Пазарите очакват ново агресивно смъкване на лихвата до 1 на сто, което се е случвало едва два пъти през последните 45 години

09:08 | 29.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Фед се подготвя за историческо решение

Борбата с кредитната криза кара Федералния резерв на САЩ да използва всички средства от своя арсенал, за да бъде предотвратена остра рецесия в най-голямата икономика. Мнозина анализатори определят случващото се като най-тежката ситуация за последните 80 години от Голямата депресия от 1929 година досега.

На днешното редовно заседание на институцията се очаква Фед да предприеме ново понижение на лихвения процент, като пазарите са раздвоени относно агресивността на редукцията. Към момента обаче надделяват прогнозите, че централната банка ще подходи решително и ще понижи лихвата с половин процентен пункт до 1,0 на сто.

Подобен ход би понижил лихвения процент до най-ниското му ниво от 12-те месеца от юни 2003 до юни 2004 година. Преди това лихвата е била толкова ниска за последен път преди 45 години, когато президент на САЩ е бил Дуайт Айзенхауер, съобщава АР.

„Фед ще отправи много силен сигнал, че са готови да направят каквото е необходимо за възстановяване на икономиката“, смята Марк Занди, главен икономист в Moody's.

Последното понижение на лихвения процент в САЩ беше направено едва преди три седмици, когато в резултат на координирани действия няколко водещи централни банки в света смъкнаха лихвените си проценти с по половин пункт. Този ход обаче не постигна необходимите резултати, което кара Фед да предприеме доста рискованата стъпка по редукция на лихвата отново.

Понижение в лихвата с половин пункт би трябвало да доведе до значителна редукция на лихвите по задълженията на милиони американски потребители и фирми. Повод за подобни очаквания дава обстоятелството, че от последната редукция досега основният лихвен процент по кредитите на банките е паднал от 4,5 на 4,0 на сто, коментират от АР.

Освен днешното решение за лихвения процент в САЩ, през настоящата седмица се очаква още един ключов сигнал за случващото се в най-голямата икономика. Утре статистиката трябва да публикува предварителните данни за брутния вътрешен продукт за третото тримесечие, като се очаква да отбележи спад от 0,5 на сто. Прогнозите за последното тримесечие на годината са още по-негативни, като анализаторите очакват разочароващи данни.

Негативните прогнози пораждат опасения от смъкване на лихвения процент до 0%, което поставя риск САЩ да поеме по пътя на Япония и да трябва да се възстановява от кризата в продължение на десетилетия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още