IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

На валутните пазари се развилня истинско цунами

Големият победител за седмицата е японската йена, еврото и британският паунд понесоха тежки загуби

12:30 | 25.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
На валутните пазари се развилня истинско цунами

През изминалите пет търговски дни станахме свидетели на истинско цунами на валутните пазари. Поредицата от неблагоприятни новини за състоянието на основните икономики и ликвидната криза доведоха до резки колебания на валутните курсове, като в крайна сметка с най-големи повишения се оказа японската йена.

Поскъпването на азиатската валута до незапомнени за последните 13 години нива срещу долара и рекордният ръст срещу еврото дойоха заради понижените рискови апетити на трейдърите и закриване на carry trade позиции. Само през вчерашната търговия йената поскъпна с 2,9 на сто срещу зелените пари и с 5,4 на сто спрямо еврото. Седмичната търговия прикючи при ниво 94,17 USD/JPY, което представлява поскъпване от 8,6 на сто за последните пет дни. Такова повишение в курса на японската валута не е наблюдавано октомври 1998 година досега.

Още по-впечатляващо беше представянето на йената срещу еврото и паунда. По отношение на единната валута търговията приключи при 118,85 EUR/JPY, което е спад за еврото с 12,8 на сто. Седмичното отстъпление на британската валута пък възлезе на 14,65 на сто до 149,87 йени за една лира.

Драстичният ръст в курса на японската йена поставя състоянието на икономиката на страната пред сериозни рискове и изпитания. Това беше отразено и на фондовата борса в Токио, където Nikkei 225 изгуби близо 10 на сто само вчера. Песимизмът в Страната на изгряващото слънце се пренесе в целия азиатски регион и индексите потънаха за седмия си седмичен спад за последните осем седмици.

Слабостта на еврото и британската валута може да бъде обяснена със сраховете от рецесия на Стария континент и с очакванията за нови понижения на лихвените проценти в еврозоната и на Острова. Част от опасенията на пазарите се оправдаха вчера, когато британската статистиа съобщи, че брутния вътрешен продукт на страната е паднал с 0,5 на сто през последното тримесечие. В резултат паундът регистрира силни понижения и достигна до нива от едва 1,53 долара за една лира, губейки 5,9 на сто само вчера. По отношение на еврото пък, паундът се срути до рекордно в историята дъно от 81,96 пенса за едно евро.

Разпродажбите на еврото и загубата на позиции срещу повечето от основните валути се отдава от мнозина анализатори на факта, че банките в еврозоната са отпуснали кредити на развиващите се страни, надвишаващи 21 на сто от общия брутен върешен продукт на 15-те страни, въвели еврото като единна валута, съобщава Bloomberg. Проблемът идва от там, че повечето от развиващите се страни имат остър недостиг на външно кредитиране и са изправени пред значителни трудности. През седмицата станахме свидетели на подобни проблеми в Унгария, Украйна, Румъния и други страни. Като следствие от трудностите борсовите индекси на Стария континент записаха черна страница в своята история.

Американският долар също като йената имаше силна седмица. Той успя да напредне срещу всички основни валути с изключение на японската парична единица. Спрямо еврото той повиши стойността си с над 2,5 на сто вчера и с 5,9 на сто за последните пет дни, достигайки до най-високото си ниво от октомври 2006 година наса. В рамките на вчерашната търговия зелените пари достигнаха 4 годишен връх срещу канадския долар при 1,2934 USD/CAD.

Поскъпването на зелените пари през последните дни може да се отдаде и на ликвидната криза, която принуждава банките да разпродават всякакви активи и да търсят долари за обслужване на задълженията си. Въпреки поскъпването на зелените пари обаче пазарите остават песимистично настроени за бъдещето на американската икономика, което изведе борсовите индекси в страната до нови седмични спадове.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още