IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дилъри: Очаквайте понижение на лихвите и трудни времена за еврото

Едва ли ще има координирани действия за сваляне на лихвите от страна на водещите централни банки

13:00 | 08.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Дилъри: Очаквайте понижение на лихвите и трудни времена за еврото

Турбуленциите на финансовите пазари, които доведоха до силен ръст на междубанковите лихвени проценти, накараха мнозина да предположат, че следващата стъпка на централните банки и регулаторните органи в световен мащаб ще бъде насочена именно към размразяване на кредитните пазари. Подобни очаквания се породиха от изказвания на председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке, а понижението на лихвения процент в Австралия с цял пункт от 7,0 на 6,0 на сто успя, макар и временно, да върне доверието на фондовите борси.

Важността на монетарната политика, която се очаква да водят централните банки на водещите икономики, ни накара да потърсим мнението на водещи валутни дилъри в България. Ето какво споделиха те специално за Investor.bg.

- Очаквате ли понижение на лихвите от водещите централни банки в предстоящите седмици?

Георги Иванов, дилър Международни финансови пазари в ИП Бенчмарк:

Очаквам голяма част от останалите централни банки да последват примера на Австралийската централна банка, която изненадващо понижи основната си лихва с 1 процентен пункт. Прогнозите ми са за серия от понижения от страна на новозеландската и австралийската централна банка, тъй като в момента цената на заемния ресурс в тези две държави е най-висока спрямо останалите икономически развити страни.

Освен това считам за вероятно намаляване на лихвите във Великобритания и eврозоната предвид факта, че икономиките в тези два региона са сред най-силно засегнатите от финансовата криза в САЩ. Все още вероятността ФЕД да намали своята основна лихва изглежда малка, но ръководителите на централната банка могат да прибегнат до подобен ход с цел успокояване на пазарите. Въпреки това не смятам, че Резервът ще свали лихвите с повече от 50 базисни пункта.

Кирил Гарчев, главен дилър на Булброкърс:

Това е хипотеза, която все повече набира популярност не само сред инвестиционната общност, но и сред централните банкери. Австралия направи първа стъпка във вярната посока снощи с редукцията от 100 базисни пункта и вероятно ще бъде последвана и от централните банки на еврозоната и Англия на първо време.

Тенер Али, валутен дилър в ИП Делтасток:

Промяна в лихвените равнища на ЕЦБ и АЦБ може би предстои, въпрос на време.

Николай Петров – валутен дилър, ФК “Логос – ТМ” АД

Да, мисля че ще има понижение на лихвите от страна на водещите централни банки – АЦБ, ЕЦБ и ФЕД. Още утре се очаква сваляне на лихвите от страна на английската банка, като фючърсите до момента оценяват вероятноста за сваляне с 0,50 пункта на 100%, а с 10% за сваляне с 0,75 пункта. Фючърсите на ФЕД също оценяват на 100% сваляне с 0,25 пункта на следващото заседание. Не мисля, че и ЕЦБ ще пропусне възможността да се възползва от ниските цени на суровините и овладяната към момента инфлация да свали лихвите с 0,25 пунка на първо време. Банките изнемогват и тези промени не са желателни, а наложителни и ще станат факт.

Евлоги Мончовски, валутен дилър в Елана

След поредните сривове на международните капиталови пазари, напълно възможно е да станем свидетели на координирана реакция от страна на водещите централни банки.Сериозните проблеми подсказват за поне по 50 б.п. сваляне на лихвите в САЩ, Еврозоната и вероятно във Великобритания.

- Смятате ли, че е възможно да бъде координирана мащабна операция за понижение на лихвите или всяка държава ще действа самостоятелно?

Кирил Гарчев:

Събитията от последните дни ясно показват, че кризисната ситуация на паричните пазари се нуждае от кризисни мерки, а нито мащабните операции по осигуряване на ресурс от централните банки, нито политическите решения (добри или лоши) за спасителни програми имат успех при разрешаване на патовата ситуация. В този смисъл е много вероятно да станем свидетели на координирани действия по редукция на лихвите, което поне временно ще стабилизира пазарите.

Тенер Али:

Спекулациите за глобални понижения на лихвените проценти успяха да закрепят пазарите тази сутрин за момент, но да се говори за организирано или общо решение на редица централни банки за промяна на лихвените равнища е несериозно.

Георги Иванов:

За координирана намеса от страна на водещите световни централни банки е трудно да се говори, тъй като целите пред всяка отделна институция се различават и това води до провеждане на различна монетарна политика. Считам, че голяма част от централните банки ще понижат лихвите си, но размерът на тези понижения също очаквам да се различава значително.

Николай Петров :

Напълно е възможно, но аз лично не смятам, че ще има такава операция. Банките могат да променят валутните и капиталови пазари, когато си поискат, дори и без такава мащабна операция. Според мен точно те докараха пазара до това състояние и то умишлено. Така че една такава намеса ще бъде просто за заблуда на медиите и спекулантите.

Евлоги Мончовски

Пазарите имат нужда не само от по-ниски лихви, а и от действия, които да успокоят инвеститорите. Координирано понижение на лихвите би спомогнало точно за това.

Как очаквате да въздейства липсата на общ план за борба с кризата от страните в еврозоната на курса на еврото?

Кирил Гарчев:

Определено може да се каже, че отсъствието на ясен план за възстановяване на нормалното функциониране на финансовия пазар в еврозоната е минус за еврото, но тази позиция на политиците постепенно започва да еволюира със задълбочаване на проблемите и на този етап е много трудно да се каже какво точно ще бъде предприето, още повече какво влияние би имало върху валутния пазар.

Тенер Али:

В общата картина положението за единната валута никак не е розово, със задълбочаване на кризата във финансовия сектор в Европа едва ли ще има промяна в посоката на движение на еврото спрямо останалите мейджъри.

Георги Иванов:

Проблемът със страните от еврозоната е, че не съществува единен регулаторен орган (както е ФЕД в САЩ), отговарящ за всички аспекти на монетарната политика на страните-членки (правомощията на ЕЦБ са по-ограничени в сравнение с тези на ФЕД). Следователно считам, че при допълнително задълбочаване на кризата в Европа икономиките в региона ще бъдат засегнати в много по-голяма степен в сравнение с Щатите и това неминуемо ще повлияе негативно върху курса на еврото в средносрочен план.

Николай Петров:

Общ план няма как да бъде създаден, или поне аз не виждам такава възможност, специално за еврозоната, тъй като отделните държави разполагат с различни бюджетни средства. Банковите институции в отделните държави разполагат с капитал, равняващ се приблизително, а в някои случаи надхвърлящ БВП на съответната държава. Така че пари за тяхното спасяване трудно могат да се намерят и съставянето на план, подобен на този в Щатите, е невъзможно да бъде приложен.

Не мисля, че каквито и да е планове могат да повлияят на пазара, включително и на еврото. Единствено спекулациите и слуховете около тези планове към този момент са от значение. Ако бъде приет някакъв план, както в Щатите, така и в Европа, то той ще окаже въздействие едва след няколко месеца, може и години. 

Евлоги Мончовски

Липсата на координация вече се отразява негативно на еврото, но това е само една от причините за спада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още