IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Брокери: Проблемите за долара не са свършили, очаква се нов спад

Трудностите пред американската икономика правят валутните брокери песимисти за стабилизиране на долара до края на годината

15:42 | 18.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Брокери: Проблемите за долара не са свършили, очаква се нов спад

Турбуленциите на валутните пазари от последните седмици доведоха до резки движения в курсовете на основните валути. Това ни накара да проверим какво е мнението на валутните брокери у нас за бъдещата посока на търговията. От направената анкета на Investor.bg може да се направи извод, че родните дилъри и анализатори не са оптимисти за състоянието на американската икономика и очакват задълбочаване на проблемите пред щатската валута. За разлика от някои свои американски колеги, които вярват в бляскавото бъдеще на зелените пари и достигането на нива от 1,35 EUR/USD в края на годината, дилърите у нас остават по-резервирани и прогнозират движение в границите 1,40 – 1,55 долара за евро преди началото на новата година.

- Къде очаквате да бъде нивото на долара в края на годината? Смятате ли, че е дошло началото на възходящ тренд за американската валута?

Кирил Гарчев, главен дилър в Булброкърс

През последните няколко месеца се натрупаха благоприятни условия за съществен ръст на долара или по скоро за отстъпване на еврото, паунда, австралийския долар, но интензитетът на самото поскъпване беше относителна изненада. Фундаменталната картина предполага, че многогодишният тренд вероятно е приключил и, въпреки че до края на годината вероятно ще видим частично възвръщане на позициите при еврото, това няма да бъде началото на поредния устойчив тренд. Тук трябва да се отбележи че текущите нива около 1,4000 вече съдържат в себе си очакванията за влошаване на лихвения диференциал в еврозоната и консолидацията над тях към 1,4500 е най-вероятният сценарий за следващите месеци.

Валентин Иванов, дилър Международни финансови пазари в БенчМарк

Според мен покачването на долара е корекция на дългосрочния възходящ тренд на еврото. Рано е да се класифицира това движение като начало на дългосрочен възходящ тренд на зелените пари. Къде ще бъде двойката EURUSD в края на годината според мен няма надежден начин да се прогнозира и затова не мога да дам прогноза.

Веселин Калчев, финансов анализатор в Логос ФК

Категорично не е започнал възходящ тренд за американската валута. Очаквам двойката да се котира при 1,5322 EUR/USD.

Иван Овчаров, ръководител Външни пазари и Брокер Ценни книжа в Елана Трейдинг

След като преди два месеца с огромен превес бяха анализите, които предвещаваха тотален крах на щатския долар, то в момента мненията се обърнаха в противоположната посока – вече нерядко чуваме гласове за обръщане на низходящия тренд на щатската валута, който е в сила от 2001 г. След като само за 8 седмици щатският долар успя да възстанови загубите си от последните 12 месеца, може очакваме известно стабилизиране и успокоение на валутните пазари и движение в рамките на 1.25 и 1.40 USD/BGN (1,3970 – 1,5647 EUR/USD) до края на годината.

- Какво движение очаквате за високодоходните валути и ще станем ли свидетели на ново увеличаване на рисковите експозиции от типа carry trade?

Кирил Гарчев, главен дилър в Булброкърс

Имайки предвид предходния цикъл по повишение на лихвите, които изведоха някои високодоходни валути до стойностите им от преди месец- два, /като цяло carry стратегиите/ бързото влошаване на растежа както и перспективите пред лихвените проценти катализира рязкото поевтиняване на австралиеца например. Подобно на еврото обаче трябва да се отбележи че в текущите му нива са инкорпорирани 50-100 базисни пункта редукция, което е максимума който очакваме за следващите 2 тримесечия. Ако добавим към уравнението и елемента борсовите стоки, австралиецът по-скоро ще възвърне част от масивните загуби от периода юли- септември.

Валентин Иванов, дилър Международни финансови пазари в БенчМарк

Отговорът тук държат фондовите пазари. Стабилизиране на фондовите пазари ще увеличи експозициите по carry trade позициите. Аз очаквам задълбочаване на корекцията на фондовите пазари и следователно не мисля, че ще има ръст на carry trade експозициите до края на годината.

Веселин Калчев, финансов анализатор в Логос ФК

Нови върхове за тях срещу долара, но малко вероятни върхове срещу йената.

Иван Овчаров, ръководител Външни пазари и Брокер Ценни книжа в Елана Трейдинг

Високодоходните валути бяха сред най-потърпевшите през последните два месеца. Масовото бягство от carry trades предизвика сериозни разпродажби, като при новозенладския долар корекцията го отведе до нивата му от 2006 г. Можем да очакваме раздвижване на carry trades позициите едва при ясни сигнали за нормализиране на обстановката на финансовите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още