IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шест месеца по-късно: Какво ще направи Фед?

Около кризата с Bear Stearns централната банка смъкна драстично лихвения процент и цената на петрола скочи силно – въпросът е дали това може да се случи и днес

11:16 | 16.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Шест месеца по-късно: Какво ще направи Фед?

Днешното заседание на Федералния резерв на САЩ, на което трябва да бъдат обсъдени монетарната политика и нивото на лихвения процент в страната за следващия месец, ще бъде проведено при безпрецедентни за последните години хаос и паника на глобалните пазари. Към момента основната лихва в най-голямата икономика възлиза на 2,0 на сто, като според мнозина това ниво не трябваше да бъде променяно поне до края на настоящата година.

Сривът на фондовите и стоковите пазари, който дойде в началото на новата седмица, обаче навежда на по-различни мисли, като все по-голяма сила набират мненията, че централната банка няма да остане пасивна и ще поеме своята роля за стабилизиране на финансовата система в САЩ след колапса, в който изпадна тя през последните седмици. Бъркотията и тоталната неяснота около бъдещето на глобалния финансов сектор се усилиха неимоверно след банкрута на четвъртата по големина инвестиционна банка в Америка Lehman Brothers.

Кризисната ситуация позволява да се направи аналог със случилото се едва преди шест месеца разместване на пластове във финансовия свят на САЩ. През март тази година Федералният резерв се видя принуден да започне безпрецедентни програми по наливане на ликвидност във финансовата система, а след колапса на Bear Stearns прибегна до драстично понижение на лихвения процент с 0,75 процентни пункта до 2,25 на сто.

Каква беше ситуацията в САЩ тогава и каква е днес?

Преди шест месеца, на 18 март, Фед отново имаше заседание. Точно три дни преди него беше взето решението за продажбата на Bear Stearns на JPMorgan със съдействието на централната банка и доверието в пазара беше доста разклатено. Доларът се беше устремил главоломно надолу и непосредствено преди решението беше достигнат рекорд от 1,5843 EUR/USD. Петролът се котираше на нива от около 110 долара за барел преди и с близо 5 долара по-ниско след решението за лихвите в САЩ. Безработицата растеше, същото се случваше и с инфлацията. Очакванията на анализаторите бяха за неминуемо навлизане на страната в икономическа рецесия.

Шест месеца по-късно ситуацията далеч не е по-розова. През последните седмици финансовият сектор в САЩ понесе редица удари – като се започне от цялостната липса на доверие в способността на банките да преодолеят последиците от кредитната криза, която самите те забъркаха, през зачестилите фалити на сравнително малки регионални банки (11 от началото на годината) и се стигне до влизането на държавата в управлението на ипотечните гиганти Freddie Mac и Fannie Mae, което смъкна драстично пазарната им капитализация и е на път да добави значителни суми към държавния дълг на САЩ.

Безработицата се запазва като сериозен проблем и вече достигна най-високите си нива за последните пет години при 6,1 на сто. Инфлацията бавно започва да отслабва заради стабилизирането на долара, който успя да се съвземе от силните атаки и достигна стойностите си от септември миналата година, поскъпвайки до под 1,40 EUR/USD. На фона на разпростиращите се страхове за глобална рецесия цената на петрола падна до 92 долара за барел, което не се беше случвало от февруари. Брутният вътрешен продукт на САЩ за второто тримесечие на годината пък изненада специалистите с неочаквано високия си ръст от 3,3 на сто.

Всичко това увеличава очакванията за намеса на Фед и днес, което означава, че можем да станем свидетели на редукция на лихвения процент тази вечер. Дали това ще се случи ще разберем довечера в 21:15 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още