IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фед трябва да увеличава кредитирането на инвестиционните банки

В края на годината финансовите институции ще трябва да балансират бюджетите си, за което ще са им нужни значителни средства

12:46 | 11.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Фед трябва да увеличава кредитирането на инвестиционните банки

Заради тежките пазарни условия на междубанковото кредитиране в САЩ може да се наложи Федералният резерв (Фед) да увеличи паричните средства, които отпуска на банките и брокерите. Заемите, които вече са на рекордни стойности, вероятно ще бъдат увеличени, за да се помогне на финансовите институции да балансират счетоводните си отчети в края на годината, съобщава Bloomberg.

Шестте банкови фалита през последните два месеца и нарастващите притеснения за състоянието на Lehman Brothers Holdings покачиха цената на кредитите до 4-месечен връх вчера. Те може да продължат да се покачват заради необходимостта на компаниите от парични средства и желанието им да подобрят финансовите си отчети в края на годината.

Един от вариантите пред банките и брокерите е да бъде увеличено кредитирането директно от Фед, коментират от централната банка. Друга възможност би могла да бъде предлагането на опции на кредитните аукциони, провеждани на всеки две седмици или прилагането на специални споразумения за обратно изкупуване, за да се подобрят финансовите резултати в края на годината, смятат икономисти.

Най-новият седмичен доклад на централната банка по въпросите на директното кредитиране се очаква да излезе по-късно днес. Преференциалното кредитирането на търговските банки за миналата седмица достигна 19 млрд. долара, което е петият рекорд за последните 7 седмици.

Търговците на форуърдните пазари, на които се продават финансови инструменти с бъдеща доставка, оценяват тримесечните ликвидни средства с доставка от декември до март с 90 базисни пункта над очаквания федерален лихвен процент. В началото на седмицата разликата бе 85 базисни пункта, а за сравнение, през 2006 година е била средно едва 7 базисни пункта.

Със започването на кредитната криза преди година от Фед въведоха нови инструменти за задържане на скока на кредитните разходи. Но дори ако централната банка успее да облекчи ликвидната криза, тя не може да направи много за преодоляването на основния проблем с платежоспособността на компаниите, инвестирали в ценни книжа, чиито цени падат. В световен мащаб финансовите фирми са обявили досега загуби и отписвания на активи на стойност 510 млрд. долара, а са успели да наберат едва 359 милиарда долара капитал.

„Федералният резерв може да облекчи проблема, като помогне на финансовите институции да финансират лошите активи”, смята Дино Кос, бивш директор на Федералния резерв в Ню Йорк по въпросите на финансовите пазари. „Но само по себе си това не покачва цените на тези активи. Проблемът с платежоспособността си остава.”

Необходимостта от свежи ликвидни средства се утежнява от нарастващите кредитни загуби и трудностите при набавянето на капитал за покриването им.

Преминаването на контрола върху Fannie Mae и Freddie Mac в ръцете на правителството увеличи рисковата експозиция на финансовия сектор в САЩ. Двете компании не успяха да наберат капитал дори след като Министерството на финансите придоби неограничени правомощия да налива средства в тяхна подкрепа през юли. В резултат капитализацията на двата колоса на ипотечното кредитиране се срина и доверието в тях рухна окончателно.„Защо някой би инвестирал във финансова институция, след като няколко седмици по-късно се намесва правителството и обявява, че компанията не струва нищо?”, пита Аксел Мерк, президент на Merk Investments.

Всичко това обуславя нови проблеми пред кредитния пазар, което вероятно ще резултира в нови операции по подобряване на ликвидността във финансовата система, се казва в анализа на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още