IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Прът в колелото на растежа на полската злота

Полската валута изгуби доста през последните седмици и движението й е поставено на кръстопът

11:22 | 25.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Прът в колелото на растежа на полската злота

Както и останалите източноевропейски валути, така и полската злота се намира във възходящ тренд срещу еврото през последните години. С постигнатия на 25 юли тази година рекорден връх от 3,2047 злоти за евро, поскъпването на полската валута от 19 февруари 2004 година насам достигна почти 35 на сто. Само от началото на 2008 година възходът възлиза на 11 на сто.

Поскъпването на злотата беше предопределено от стабилния икономически ръст на Полша, големия обем на преки чуждестранни инвестиции и не на последно място от лихвената премия спрямо нивото на основния лихвен процент в еврозоната. Въпреки всичко това обаче през последните седмици възходът на злотата беше прекратен и така, вместо да отчете нови рекорди, полската валута изгуби около 4 на сто за последните четири седмици до около 3,30 злоти за евро към момента, показва анализ на немския вестник FAZ.

В средите на анализаторите настроенията за движението на курса на полската валута са предимно негативни. Според повечето експерти възходът на злотата е към своя край. „Злотата е надценена“, смята Марсин Билбин от Bank Pekao, която очаква курс от около 3,45 EUR/PLN. В случай че американският долар продължи възхода си срещу еврото и капиталовите потоци започнат да се пренасочват от ЕС към Америка, полската валута ще бъде ударена още по силно и курсът й ще се понижи драстично, е мнението на Януш Внковиак от Полския съвет за икономика, цитиран от FAZ.

При подобен сценарий ще бъдат засегнати и останалите валути от Централна и Източна Европа, смята Мариан Нога от полската Nationalbank. Движението на злотата според него е „неделимо от това на чешката и словашката крона, както и на унгарския форинт“. Потвърждение на тези думи може да се намери от движението на чешката крона, която през последните седмици също отстъпи значително срещу еврото.

Анализаторите на Unicredit също са скептични към бъдещите нива на злотата. Макар да имат наблюдения, че повечето пазарни участници продължават да инвестират в полската валута, те са на мнение, че факторите, оказващи подкрепа на злотата, започват да отслабват. Преди всичко те отчитат като заплаха това, че в средносрочен план инфлационният натиск намалява, с което се ограничават и шансовете за ново увеличение на лихвения процент в страната. Прогнозите на специалистите са, че на следващото си заседание, което е насрочено за сряда, 27 август, ръководителите на централната банка няма да прибегнат до промяна на лихвата. Освен това на валутата натежава и увеличаването на дефицита по текущата сметка през юни от 1,18 млрд. евро до 2,29 млрд. евро.

От другата страна на везната обаче стоят инфлацията от 4,8 на сто през юли, което е в близост до рекордните за страната стойности, и ръстът на заплатите, който продължава да бъде двуцифрен. Това поставя известни въпросителни около бъдещото движение на лихвения процент, като според специалистите инфлация над 5 на сто би довела до отлагане на понижението на лихвата и би оказало известна подкрепа на валутния курс на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още