IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Молдовската лея с потенциал за carry trade

Според анализ на Commerzbank валутата ще поскъпва, тъй като централната банка е поела ангажимент да контролира инфлацията и да привлича чужди инвеститори

17:34 | 21.08.08 г.
Молдовската лея с потенциал за carry trade

Молдовската лея е втората най-добре представяща се валута на международните пазари за последните 6 месеца. Според анализатори тя има добър потенциал за сделките от типа "carry trade'', тъй като инвеститорите са привлечени от най-високата лихва в континентална Европа, се казва в анализ на Commerzbank.

Леята е поскъпнала със 17 на сто срещу долара и с 15 процента спрямо еврото през тази година, след като Централната банка на бившата социалистическа страна повиши основния лихвен процент до 18,5 процента. Причината за високия лихвен процент е голямата инфлация. Само през май потребителските цени са нараснали с цели 17 на сто на годишна база.

„Молдова притежава истински потенциал за carry-trade“, смята Майкъл Ганске, ръководител на отдела за проучвания на нововъзникващите пазари в лондонското поделение на Commerzbank. "Валутата й ще поскъпне много, тъй като Централната банка е поела ангажимент да контролира инфлацията и да привлече чужди инвеститори в страната.'

Свободно плаващата лея добави 0,4 на сто и по-рано днес се търгуваше на 9,6350 леи за долар. В същото време валутата поевтиня с 0,5 на сто спрямо еврото до 14,2793 леи за евро.

Въпреки че чуждите инвеститори имат право да държат депозити в местни банки, Националната банка на Молдова все още не е отчела каквато и да е „carry trade“ активност, казва Ганске.

„Страната предлага отлични възможности за инвеститори с малък портфейл. Лихвите са наистина атрактивни“, допълва той.

При carry-търговията инвеститорите заемат средства в страна с ниско лихвено равнище и ги инвестират на места, където възвръщаемостта на облигациите и съкровищните бонове е по-висока. Те печелят от разликата между двете нива, като поемат риска движението на двете валути да заличи печалбата им.

Основният лихвен процент в Молдова се намира на най-високата си стойност от 7 години, като за сравнение, нивото му в Турция е 16,75%, в еврозоната е 4,25%, а в Щатите - 2 процента.

Страната, която бе част от Румъния до 1940 г., а сега се намира на границата с ЕС, отчете двойно нарастване на преките чужди инвестиции през 2007 г. Очаква се още по-голямо увеличение през тази година, след като правителството възприе политика на освобождаване от данъци на реинвестираната печалба.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още