IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анализатори предупреждават: Поскъпването на долара може да е само временно

Повишението в курса на зелените пари дойде бързо, но проблемите пред американската икономика поставят под въпрос трайната стабилизация

14:22 | 12.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Анализатори предупреждават: Поскъпването на долара може да е само временно

Това, че доларът постигна най-голямото си покачване спрямо еврото за почти осем години, не означава, че щатската валута няма да продължи да е обременена от забавящата се икономика на страната, увеличаващите се бюджетен и търговски дефицит и отрицателния реален лихвен процент, смятат анализатори.

Повишението на долара с 4 на сто спрямо европейската единна валута през този месец бе достатъчно за Bank of America да посъветва клиентите си да закрият позициите си в полза на последващо увеличение. От Morgan Stanley все още предвиждат, че зелените пари ще достигнат рекордно дъно през октомври, тъй като жилищната криза и загубите на кредитния пазар не позволяват на Федералния резерв да повиши лихвите през тази година.

Според Barclays Plc и Merrill Lynch & Co. търговските модели подсказват, че покачването на долара с 5,1% през последните 3 месеца, измерено чрез индекс спрямо валутите на шестте основни търговски партньора на САЩ, не може да бъде задържано за в бъдеще. Това се отдава главно на факта, че няма признаци, че САЩ ще се завърне към годишен растеж на БВП от 4,23 на сто и инфлация, не надвишаваща 3,3 на сто, като тези от края на 90-те години на миналия век. От септември 1990 г. насам доларът поевтиня с над 44 на сто, докато към момента инфлацията е 5 на сто, а растежът се е забавил до 1,9 на сто и лихвените проценти не осигуряват никакъв стимул за притежаване на активи в САЩ.

„Не бих преследвал силата на долара спрямо еврото, защото двойката е напуснала зоната на подкрепа от лихвените проценти“, казва София Дросос, специалист по стратегиите в Morgan Stanley, която също така съветва да се затворят позициите в полза на долара срещу паричните единици на Сингапур и Малайзия. „Доларът все още не е преодолял затрудненията. Ще отнеме време, докато пазарът стигне до това заключение“, цитира Bloomberg мнението на Дросос.

От Morgan Stanley предвиждат, че доларът ще отслабне до 1,60 EUR/USD до октомври, защото колебанията в икономиката на САЩ означават, че Федералният резерв няма скоро да увеличава лихвените проценти. Това означава, че инвеститорите ще продължат да страдат от нивото на реалния лихвен процент, който е отрицателен според текущия годишен индекс на потребителските цени от 5 на сто и безрисков лихвен процент между 1,695 на сто за тримесечните бонове и 4,53 на сто за 30-годишните облигации, казва Дросос.

Доларът се покачи до 1,5005 EUR/USD през изминалата седмица от нивото от 1,5564 EUR/USD, регистрирано на 1 август, като това е най-голямото месечно покачване в проценти от януари 2005 година насам. Курсът се покачи с 2,08 на сто на 8 август, достигайки 1,4998 EUR/USD, което е най-голям дневен ръст от 6 септември 2000 г. и второто по големина покачване след въвеждането на еврото през 1999 г., показва анализ на Bloomberg.

Това покачване изпрати долара над 1,51 EUR/USD, което е годишна средна цел според 39 анализатори, даващи прогнозите си за Bloomberg. Експерти очакват до края на 2009 г. доларът да се покачи до 1,40 EUR/USD. През последния месец зелените пари напреднаха с 6,4 на сто, след като достигнаха рекордно дъно от 1,6038 EUR/USD на 15 юли.

Освен покачването спрямо еврото, доларът поскъпна с 2,3% срещу йената до 110,18 - най-високата стойност през последните 8 седмици. Еврото загуби 1,29% срещу японската валута до 165,38, което е най-големият спад за последните 13 седмици.

„Все още виждаме баланса на рисковете на страната на еврото срещу долара, като се вземат предвид трудностите пред долара и нереалистичните прогнози за покачване на лихвите от страна на Фед“, предвижда Рей Фарис от Credit Suisse Group в проучване от края на миналата седмица. Доларът може да падне до 1,61 EUR/USD до края на следващия месец и до 1,64 EUR/USD до края на годината - това е най-лошият сценарий за долара според допитване, проведено от Bloomberg.

Фючърсите на чикагската борса показват 40 на вероятност Фед да увеличи лихвите с поне 0,25% до края на годината и 90 на сто вероятност за повишение до края на март идната година, което едва ли ще бъде достатъчно за допълнително засилване на долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 11.08.08 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още