IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Водещите централни банки на Стария континент остават пасивни

Пазарите не очакват промени на лихвените проценти в еврозоната и на Острова днес

10:40 | 07.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Водещите централни банки на Стария континент остават пасивни

След като във вторник Федералният резерв на САЩ се въздържа от промяна на лихвения процент в най-голямата икономика, днес се очаква по подобен начин да постъпят и централните банки на еврозоната и Англия. Както и при решението на Фед, така и сега погледите на анализаторите ще бъдат насочени към мотивите за решението и очакванията на ръководителите на финансовите институции за развитието на ситуацията през следващите месеци.

На пръв поглед изходните позиции преди днешните заседания изглеждат по-сложни за Английската централна банка. Развитието на икономиката на Острова кара все повече анализатори да предричат навлизането в рецесия, тъй като секторът на недвижимите имоти върви все по-зле. Кредитната криза, която затруднява достъпа до капитали, допълнително усложнява ситуацията и води до задълбочаване на проблемите. Инфлационната опасност обаче действа като противовес на изказванията за понижение на лихвения процент, тъй като поскъпването на живота на Острова е най-голямо за последните над десет години.

Икономическите данни от последния месец показват, че инфлацията във Великобритания се движи на нива, надхвърлящи двойно заложения от АЦБ таргет от 2 на сто, а секторът на услугите, производството и строителството продължават да се свиват, което се случва на фона на рекорден за последните четири години спад на потребителското доверие.

Всичко това прави решението на АЦБ доста трудно и вероятно обсъжданията ще бъдат доста активни. На предходното заседание на институцията преди месец позициите на ръководителите й са били доста различни, стана ясно от бюлетина от срещата. Тогава гласовете са били разделени в три посоки – от редукция на лихвата, през неутралитет и дори за увеличение. В крайна сметка обаче тогава АЦБ се въздържа от промени и запази нивото от 5 на сто, което е най-високо от всички страни от Г-7.

Решението на ЕЦБ изглежда далеч по-лесно. Банката увеличи лихвения процент с четвърт пункт преди месец и даде ясни сигнали, че засега не се предвиждат нови мерки за затягане на монетарната политика. Еврозоната също е изправена пред забавяне на икономическия растеж, но все пак икономиката й остава силна и проблемите засега остават във финансовия сектор. Интерес обаче се очаква да предизвика коментарът на президента на институцията Жан-Клод Трише, което вероятно ще хвърли повече светлина върху бъдещата посока на политиката.

За неутралната позиция на ЕЦБ днес се очаква да допринесе и ситуацията на валутните пазари от изминалите дни. Еврото изгуби доста от спечеленото през последните месеци, което се очаква да окаже подкрепа на износителите от еврозоната. Спадът в цената на петрола пък разсейва мрачните прогнози за инфлацията и оставя място за по-либерална монетарна политика на институцията. Ситуацията на пазарите обаче все още е доста нестабилна и едва ли ЕЦБ ще предприеме някаква промяна на лихвата днес.

*Решението на АЦБ ще бъде съобщено в 14:00 часа, а това на ЕЦБ – в 14:45 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 16.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още