IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко точно е евтин щатският долар?

Паритетът на покупателната способност сочи, че доларът може би е достигнал "дъното", но според други модели зелената валута още не е подходяща за покупки

12:21 | 27.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Колко точно е евтин щатският долар?

През последните няколко месеца поскъпването на петрола и хранителните стоки намали покупателната способност почти навсякъде по света. От двете страни на Атлантика обаче негативният ефект се прояви в различна степен поради измененията във валутния курс евро/долар, се казва в анализ на Economist.

По данни на организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) при курс от 1,16 долара за едно евро цените в Европа и САЩ реално биха се изравнили, т.е. налице ще е паритет на покупателната способност.

Към момента обаче курсът е около 1,5720 долара за едно евро. Това означава, че европейският потребител в САЩ би имал с 30% по-висока покупателна способност. Респективно за американският потребител в Европа важи същият принцип, но с обратен знак.

Стойността на щатския долар, измерена чрез кошница от валути на основните търговски партньори на САЩ, е паднала с около една четвърт от 2002 г. насам. Някои експерти са на мнение, че подобен спад е бил необходим на американската икономика, тъй като слабият долар подпомага износа, което е от особена важност за свиването на значителния дефицит по текущата сметка.

Отчасти благодарение на слабия долар, американският износ наистина регистрира известно повишение, но то не бе достатъчно да понижи кой знае колко дефицита по текущата сметка. По-рано този месец бяха публикувани данни, които показаха, че той достига 176,4 млрд. долара, или 5% БВП, през първото тримесечие на годината. Въпреки че нивото му е под рекордните 6,6% от БВП в края на 2005 г., все още е сравнително високо.

Конкурентноспособността на американския бизнес се е подобрила през последните години, се казва още в анализа на Economist. Дефицитът при стоките и услугите, извън петролните продукти, е намалял значително от над 4% от БВП през 2005 г. до близо 2,5% от БВП към момента. Проблемът е, че вносът на петрол е нараснал драстично, увеличавайки цената на американската енергийна зависимост.

Въпреки запазването на тези дисбаланси някои анализатори са на мнение, че доларът е достигнал “дъното” и вече няма много останали продавачи на зелената валута. Тази седмица Федералният резерв на САЩ прекъсна серията от понижения на лихвите и ги остави без промяна на ниво от 2%, което се възприема като позитивен фактор за долара. Допълнителна подкрепа оказва и фактът, че зелените пари са силно подценени на база паритет на покупателната способност.

Според някои други модели за анализ обаче щатският долар може би все още е надценен. Един такъв метод е валутното съотношение на фундаменталното равенство, или FEER*. Този модел изследва валутния курс, който би трябвало да отговаря на стабилна икономика при пълна заетост и устойчив баланс по текущата сметка. Моделът FEER за пръв път е приложен от Джон Уилямсън от Peterson Institute for International Economics. Според Уилямсън доларът и в момента се търгува над справедливата си стойност спрямо еврото, макар и не много, като би могъл да спечели позиции спрямо азиатските валути.

От доклад на Международния валутен фонд, излагащ методите на институцията за оценка на валутните курсове, става ясно, че два от трите основни модела се базират на FEER. Това означава, че изводите на МВФ вероятно няма да се различават много от тези на Джон Уилямсън, смятат от Economist. Както самият Уилямсън отбелязва, FEER моделите зависят в голяма степен от допусканията по отношение на баланса по текущата сметка – такъв, който може да бъде поддържан в дългосрочен план. В общия случай FEER анализът не допуска дългосрочен дефицит или излишък по-голям от 3% от БВП.

Тази цифра се възприема като твърде рестриктивна от някои експерти. Ричард Купър от Harvard University например посочва, че бързо нарастващото население, сигурността на частната собственост и ликвидните финансови пазари в САЩ привличат значителни капитали от чужбина. От друга страна, делът на активите, собственост на чужденци, е значително по-нисък отколкото в някои други развити икономики, поради което запазването на значителен търговски дефицит може да продължи ако не безкрайно, то за доста дълъг период от време, изтъква още Купър.

В крайна сметка анализаторите, които не смятат дефицита по текущата сметка за сериозен проблем, посочват паритета на покупателната способност като доказателство за твърденията, че сега е добър момент за покупка на зелената валута. Тези, които са притеснени от външните дисбаланси, се опират на FEER моделите и като цяло считат, че дори да не поевтинее още, доларът поне би трябвало да остане близко до моментните нива, за да може американската икономика да поддържа устойчив растеж.

*от англ. - Fundamental-Equilibrium Exchange Rate

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още