IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дилемата на Бернанке: Не дали, а кога

Несъмнено Фед ще промени монетарната си политика, въпросът е дали ще бъде даден сигнал за момента, когато ще започне процес на увеличение на лихвения процент

08:29 | 25.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Дилемата на Бернанке: Не дали, а кога

Федералният резерв на САЩ поставя фокуса на пазарите върху решението за лихвения процент, което трябва да бъде оповестено днес, след края на двудневното заседание на институцията. Към настоящия момент инвеститорите са единодушни, че не можем да очакваме промяна в основната лихва и тя ще остане 2,0 на сто. Напрежението обаче е по посока на сигнала, който ще даде председателят на институцията Бен Бернанке по отношение на бъдещата посока на монетарната политика.

Към момента ситуацията в САЩ никак не е розова – инфлацията расте, доларът отстъпва, а петролът се движи на цени, които са прекалено близки до рекордни измерения. От тази гледна точка повишение на лихвите в най-скоро време е дори наложителна, като много инвеститори залагат това да стане през август. На другата страна на везната обаче стои рискът от допълнително забавяне на икономиката и ограничаване на възможностите за облекчаване на ситуацията в сектора на кредитирането.

Отделно от икономическите проблеми, преминаване към курс на повишение на лихвите през следващото тримесечие е възможно да доведе до спад на авторитета на Фед и задълбочаване на разделението вътре в институцията. До този момент вече трима високопоставени представители на банката са изразили несъгласие с взетите през последните месеци решения, съобщава Bloomberg. Това води до очаквания, че е напълно възможно Фед да не прибегне до повишение на лихвите преди началото на 2009 година.

Ръководителят на институцията Бернанке вече заплаши, че Фед „твърдо ще се противопостави“ на скок в инфлационните очаквания. Това изказване на специалиста дойде на фона на ръста от 37 на сто в цената на бензина за последните 12 месеца и ръст на вносните цени в САЩ с най-висок темп за последните 20 години.

Сложната ситуация води до разнопосочни настроения сред пазарите, показва информацията за търговията с валутни фючърси на борсата в Чикаго. Към момента залозите са за повишение на лихвата с 36 на сто през август, което е доста под увереността относно септемврийското решение: 93 на сто очакват увеличение на лихвата именно тогава.

Какво е мнението на специалистите?

Анкета на Business Week относно настроенията сред водещите анализатори показва единодушие по отношение на действията на Фед на днешната среща, но има и известни различия относно бъдещата посока на политиката на институцията.

Дейвид Уис, Standard & Poor's

Данните продължават да предполагат липса на действия от страна на Фед на настоящата среща. Не очакваме промяна на лихвения процент по-рано от второто тримесечие на 2009 година. Въпреки пазарните очаквания за увеличение на лихвения процент с 50 базисни пункта до 2,5 на сто, което показва фючърсната търговия, смятаме, че това в крайна сметка зависи от данните за икономиката и очакваме Фед да остане пасивен до средата на следващата година.

Ян Хациус, Goldman Sachs

С оглед настоящите икономически резултати, лихвеният процент е доста под нормалните нива, характерни за стандартната монетарна политика, като това се аргументира с опасността от дълбока рецесия, която се очертаваше през март и април. Монетарната политика в настоящата ситуация не е лесна, но ние очакваме, че лихвеният процент ще бъде адекватен на растежа в края на годината. За това смятаме, че Фед ще направи минимални промени в становището си за посоката на политиката в края на настоящата среща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още