IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лихвите на Острова и в еврозоната ще останат без промяна

Силният инфлационен натиск вероятно ще принуди АЦБ и ЕЦБ да запазят без промяна лихвените проценти след днешните си срещи

10:09 | 05.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Лихвите на Острова и в еврозоната ще останат без промяна

Поредните редовни заседания на ръководителите на централните банки на Англия и еврозоната предизвикват интерес на валутните пазари не толкова с решенията, които се очаква да бъдат взети, а по-скоро с тона на становищата, обясняващи причините за предприетите действия. Основната причина за това е категоричността на прогнозите на анализаторите, че монетарната политика няма да бъде променена от нито една от двете институции.

На Острова се очаква инфлацията отново да бъде посочена като проблем номер едно, но въпреки това едва ли може да се очакват категорични изказвания с оглед нестабилността на финансовата система. Очакванията са лихвеният процент да бъде задържан при 5,0 на сто, което е най-високото ниво от всички страни-членки на Г-7. Основание за подобни прогнози има достатъчно, като главна роля играе именно ръстът на потребителските и производствените цени.

Контролът върху повишаването на цените е изведен като приоритет номер едно на АЦБ, но въпреки това увеличение на лихвата заради инфлацията е много малко вероятно. Главните причини са проблемите в сектора на недвижимите имоти и нестабилността на финансовите пазари, които оказват силно влияние по посока по-либерална монетарна политика. Очакванията за нови и нови проблеми за банките на Острова увеличават значително недоверието сред инвеститорите и условията по кредитите се затягат все по-силно.

Подобна е ситуацията и в еврозоната, макар до момента да не се наблюдават силни сътресения за финансовата система. Пазарите все повече залагат на увеличение на лихвите при някое от следващите заседания на ЕЦБ, което е коренна промяна спрямо очакванията за понижение на лихвения процент към края на годината. През последните седмици реториката на ръководителите на институцията остана твърдо насочена срещу инфлацията, но и в еврозоната на този етап няма как да станем свидетели на ръст в лихвения процент.

Според анализатори лихвата едва ли ще бъде променена, тъй като рекордните стойности на еврото от последните месеци оказват негативно отражение върху износителите от еврозоната. Очакванията са ситуацията да продължи да се влошава, като според Wall Street Journal европейските компании ще понесат много по-тежко последствията от финансовата криза, отколкото американските. Повишение на лихвите е слабо вероятно и заради цените на основните суровини, тъй като поскъпване на еврото би довело до нов ръст на котировките на петрола, а това е силно нежелателно с оглед вълната от протести срещу високите цени на горивата в Европа, които заляха почти всички страни от ЕС.

Повод за запазване на лихвения процент в двете водещи европейски икономики дават сигналите за стабилизиране на ситуацията в САЩ, които подкрепят американския долар, а с това оказват и частично влияние за успокояване на ситуацията на пазара на петрол. Очакванията са, че при излизане на нови добри новини за американската икономика доларът ще продължи стабилизацията си, а с това ще се подобрят условията за износителите от Европа и икономиката ще успее да запази възходящата си посока.

*Решението на АЦБ ще бъде обявено в 14:00 часа, а това на ЕЦБ – в 14:45.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още