IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Основната лихва в Япония остава без промяна

Икономистите не бяха изненадани от запазването на лихвеното равнище

09:54 | 20.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Основната лихва в Япония остава без промяна

Японската централна банка реши днес да остави равнището на основния лихвен процент в страната непроменено, предаде Ройтерс.

Решението, което е взето единодушно от присъстващите на заседанието седем членове на Комитета за монетарна политика на банката, запазва лихвата при 0,5 на сто за пети пореден месец.

Икономистите не бяха изненадани от запазването на лихвеното равнище, след като Японската централна банка отдалечи в прогнозния си шестмесечен доклад, публикуван на 30 април, всякаква възможност за затягане на монетарната си политика в близко бъдеще заради несигурността, породена от кризата на финансовите пазари.

Освен това засилването на инфлацията в Япония (+1,2% за март, или най-високо равнище от десет години насам) и по-добрите данни от очакванията за икономическия растеж за първото тримесечие (+0,8% спрямо предходните три месеца) трудно биха оправдали понижение в цената на кредитите.

Към момента японската йена се търгува на нива около 103,80 за един щатски долар, като регистрира ръст от близо 90 пипса спрямо вчера следобед, когато курсът бе на ниво от 104,69 йени за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още