IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът отбеляза силен ръст срещу еврото, Фед може да смени политиката си

Американската валута получи подкрепа от отчетите на големите компании

11:25 | 19.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Доларът отбеляза силен ръст срещу еврото, Фед може да смени политиката си

Доларът успя да стабилизира нивата си в края на работната седмица, след като няколко дни поред регистрира рекордно ниски стойности срещу еврото. В крайна сметка зелените пари приключиха търговията с минимално седмично отстъпление спрямо единната валута, което възлезе на едва девет писа до 1,5816 долара за евро.

Развитието на търговията до четвъртък по обед не предвещаваше подобна развръзка, тъй като еврото получи силна подкрепа от изненадващо високите нива на инфлация в еврозоната и водещите държави, използващи единната валута. Това доведе до отстъпление на зелените пари с 1,9 на сто за периода от понеделник сутринта до четвъртък по обед, когато беше поставен новият исторически връх на еврото от 1,5982 EUR/USD.

През изминалата седмица зелените пари получиха подкрепа по няколко направления. В началото на седмичната търговия силно влияние върху валутната търговия оказа срещата на финансовите министри от Г-7 от миналия петък, заключенията от която бяха приети от пазарите като знак, че се готви интервенция за повишаване на курса на американската валута. Тези настроения обаче продължиха за кратко, след което негативизмът отново взе превес.

По-силно рамо на долара удариха добрите новини от представителите на банковия сектор в САЩ, които не предложиха неприятни изненади на пазарите и отчетоха финансови резултати в границите на очакванията. Това затвърди възгледите, че американската икономика вече върви по пътя на стабилизацията и че най-лошото вече е отминало.

През цялата седмица високопоставени представители на американския Федерален резерв също опитваха да повлияят на нивата на долара, давайки сигнали, че кампанията по редукция на лихвения процент е към своя край. Основната причина за това е силният инфлационен натиск, предизвикан от рекордните цени на петрола и хранителните продукти, които през последните седмици поскъпнаха значително.

Индикациите за край на пониженията бяха дадени от члена на управителния съвет на Фед Кевин Уорш, президента на Фед – Сан Франциско Джанет Йелън и президентите на още три регионални поделения на институцията, съобщава Bloomberg. В реч на 14 април, понеделник, Уорш заяви, че Фед трябва да обърне внимание на стабилността на цените, визирайки поскъпването на храните и горивата. Според него трябва да бъде оказан натиск върху инфлационните очаквания с цел избягване на бъдещи проблеми.

Подобно е мнението и на Йелън, които бяха записани от световните агенции в сряда, 16 април. Мнението на президента на Фед – САН Франциско е, че институцията трябва да бъде внимателна и да не запазва текущия курс на монетарната политика по-дълго от необходимото. Според президента на Фед – Филаделфия Чарлс Плосър пък, лихвеният процент в страната вече е достатъчно нисък, за да може да съдейства за подкрепа на икономическия растеж.

В тази насока през седмицата се изказаха още президентите на Фед- Далас и Фед – Ричмънд, като първият предупреди за опасността от инфлационен шок за американската икономика в случай на запазване на настоящата политика, а вторият изказа мнение, че не е съгласен да се чака свиване на икономиката, за да се стигне до потискане на инфлацията, а са необходими мерки преди ситуацията да излезе от контрол, предава Bloomberg.

Всички тези изказвания дават да се разбере, че ръководителите на Федералния резерв са все по-малко склонни да използват лихвения процент като средство за насърчаване на икономиката и вероятно ще станем свидетели на промяна в политиката на институцията. Това дава основания да се очаква стабилизиране на нивата на американската валута, което обаче трябва да бъде подкрепено и от силни икономически данни.

В противен случай Фед може да се окаже принуден да понижи лихвата под очакванията на пазара, които към момента се движат около бъдеща редукция с максимум 0,5 процентни пункта до 1,75 на сто.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 19.04.08 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още