IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Вижда ли се краят на финансовата криза?

Според някои сътресенията на финансовите пазари са към края си, други обаче смятат, че предстоят нови

15:50 | 02.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Вижда ли се краят на финансовата криза?

В момент, когато настроенията за бъдещето на финансовата система са доста раздвоени, независимо един от друг високопоставените представители на Европейския съюз Аксел Вебер (член на Управителния съвет на ЕЦБ) и Хоакин Алмуния (еврокомисар по финансовите въпроси) отново наляха вода в мелницата на песимистите, които очакват трудностите на финансовите пазари да продължат още дълго време. В тази посока голямо влияние оказа публикуваният вчера анализ на Morgan Stanley, от който става ясно, че банките са изправени пред най-голямата криза за последните 30 години.

От другата страна стоят оптимистите, заради които американските и азиатските индекси отбелязаха силни ръстове през последното денонощие. Те съзряха надежда в новините за увеличение на капитала на закъсалите заради кризата UBS и Lehman Brothers, основната причина за която е силният интерес към емисията на Lehman, предизвикала голям инвеститорски интерес и презаписана няколко пъти. Заради големия интерес от финансовата институция дори са увеличили предлаганото количество конвертируеми акции с 1/3 и вместо 3 са привлекли 4 млрд. долара в рамките на светкавичната операция.

Според президента на Централната банка на Германия и член на управителния съвет на Европейската централна банка Аксел Вебер, глобалната финансова криза все още не е на път да затихне. В интервю за немския вестник Bild Вебер е изразил мнение, че е твърде рано да се смята, че проблемите отминават. По думите на банкера докато продължава спадът в цените на жилищата в САЩ, трябва да се очакват нови разтърсвания и нестабилност на пазара.

Начинът за излизане от тежката ситуация е ръководителите на големите банки да работят по посока възстановяване на изгубеното доверие на пазарите, смята Вебер. Онези финансови институции, които са поели твърде високи рискове, трябва открито да оповестят своите загуби, а собствениците им, независимо дали са частни компании и лица или държави, трябва да понесат последиците от това, добавя той. В противен случай по думите му от кризата няма да бъдат извлечени никакви поуки.

Освен по проблемите на финансовия сектор, Вебер отново е изразил безпокойството си от високите нива на инфлацията в еврозоната, като от думите му става ясно, че не е изключено ЕЦБ да предприеме по-строги мерки за противодействие на нейното увеличение. В интервюто си за един от най-популярните вестници в Германия банкерът е заявил, че ЕЦБ „трябва много добре до осмисли настоящата ситуация, тъй като инфлация на ниво над 2 на сто не е приемлива в дългосрочен период и при необходимост институцията трябва да приложи мерки за противодействие на това“.

От своя страна Хоакин Алмуния също изрази притеснения за състоянието на финансовата система в Европа и поскъпването на живота. В интервю за вестник Frankfurter Rundschau влиятелният политик е заявил, че все още не съществува ясна представа за размера на загубите от финансовата криза, което допълнително влияе негативно на доверието в банковите институции. Това според него означава, че най-тежката част от кризата все още не е отминала.

Според Алмуния обаче финансовата криза не е единственият проблем пред европейската икономика. Също като Вебер той обръща голямо внимание на инфлацията. Еврокомисарят определя данните за ръста на потребителските цени като „обезпокоителни“, а това може да доведе до попадане в спиралата заплати-цени, което е много неблагоприятен сценарий за развитието на икономиката в еврозоната. Това вероятно ще принуди ЕЦБ да вземе мерки срещу ръста на цените, което доста понижава вероятността за евентуална редукция на лихвения процент с цел стимулиране на кредитирането.

Опасенията на Вебер и Алмуния са напълно оправдани с оглед последните новини за ценовото равнище в еврозоната. В края на миналата седмица стана ясно, че през март потребителските цени в най-голямата икономика от зоната – Германия, са отбелязали ръст от 3,1 на сто на годишна база, а за цялата еврозона ситуацията е дори още по-сложна, тъй като измерената за третия месец на годината инфлация достигна рекордните 3,5 на сто.

Днес също бяха публикувани негативни новини за поскъпването на живота в еврозоната, тъй като стана ясно, че производствените цени през февруари са се увеличили с 0,6 на сто на месечна и цели 5,3 на сто на годишна база. Голяма част от ръста на показателите се дължи на рекордните цени на суровините, които регистрираха поредица от повишения от началото на годината.

Днес еврото прекъсна спада си от вчера и, след като сутринта бяха отчетени най-ниските стойности на единната валута от 25 март насам при 1,5540 EUR/USD, доларът отстъпва до 1,5657 EUR/USD в 15:00 българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още