IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Банките са изправени пред най-голямата криза за последните 30 години

Според анализ на Morgan Stanley и Oliver Wyman настоящите щети ще надминат тези от Черния понеделник през 1987, азиатската криза и дот-ком балона

16:19 | 01.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Банките са изправени пред най-голямата криза за последните 30 години

Проблемите на кредитните пазари и нестабилността на финансовата система водят до най-голямата банкова криза за последните 30 години, показва съвместно изследване на американската инвестиционна банка Morgan Stanley и консултантската компания Оliver Wyman.

Печалбите от инвестиционно банкиране през 2008 година ще намалеят с 20 на сто, а отписванията на активи ще струват още поне 75 млрд. долара на банките, се казва в анализа, разпространен сред клиентите на Morgan Stanley и компанията Оliver Wyman, съобщава Bloomberg.

Основната причина за притеснение, според анализаторите, е фактът, че до този момент намаляващата доходност и отписванията на активи надхвърлят с 50 на сто печалбите на банките. Това приравнява настоящата криза на колапса на облигационния пазар в края на 80-те години на ХХ век.

„Финансовият сектор се изправя пред най-острата криза в областта на инвестиционното банкиране за последните 30 години. Фондовите пазари в глобален мащаб се намират в условия на дълбоки циклични и структурни промени“, се казва в анализа.

Приходите на банките от кредитния им бизнес могат да се понижат дори с 60 на сто, което ще ги накара да предоставят по-голяма прозрачност и яснота на инвеститорите, които са готови да изкупят дълговете им. В същото време регулаторите ще принудят финансовите институции да заделят по-големи средства като задължителни резерви, което ще намали възвръщаемостта на капитала им в дългосрочен план.

Печалбите на банките през последните три тримесечия са попаднали под ударите на нестабилните кредитни пазари, става ясно още от доклада. Като цяло анализаторите предвиждат кризата да продължи между осем и десет тримесечия, което значително надхвърля периода на азиатската криза от 1997 година (шест тримесечия) и пукването на дот-ком балона в началото на новия век (седем тримесечия).

Причината за намаляването на приходите от инвестиционно банкиране пък е силно намаления брой първични публични предлагания, сливания и придобивания, които формират основна част от печалбите на инвестиционните банки. От началото на 2007 година до момента пък отписванията на активи и загубите за финансовата система възлизат на 230 млрд. долара, припомнят от Bloomberg.

Мрачната картина за бъдещето на финансовата система беше допълнена от днешните новини за разпростирането на проблемите и върху европейските финансови пазари, след като стана ясно, че швейцарската банка UBS е претърпяла загуби в размер на 12 млрд. долара през първите 3 месеца на 2008 година, а немската Deutsche Bank ще трябва да отпише активи на стойност 2,5 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още