IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Великобритания може би ще трябва да намали лихвите, за да избегне рецесия

Доклад на Lehman Brothers отразява все по-песимистичните мнения за британската икономика сред анализаторите

16:30 | 28.03.08 г.
Великобритания може би ще трябва да намали лихвите, за да избегне рецесия

Има почти 1 към 3 вероятност Великобритания да влезе в техническа рецесия (две последователни тримесечия със спад на БВП) и централната банка може би ще трябва да намали лихвите агресивно, за да избегне низходящата спирала, в която попаднаха САЩ, смята главният икономист за Европа на Lehman Brothers, цитиран от Financial Times.

В доклад, който отразява все по-песимистичните мнения за британската икономика сред анализаторите, Майкъл Хюм казва, че вероятността за истинска рецесия (спад на годишна база) към момента е 1 към 5.

„Вероятността британската икономика да последва пътя на щатската вече изглежда достатъчно голяма, за да гарантира значителен инвеститорски интерес към възможността за много по-агресивни действия от страна на Английската централна банка, подобни на предприетите от Федералния резерв“, пише Хюм в доклада.

Lehman оставя прогнозата си за ръста за 2008 г. непроменена на 1,7%, но орязва тази за 2009 г. близо наполовина до 1,1%.

Сред факторите, които вероятно ще ударят потреблението и следователно ръста като цяло, е прогнозата, че цените на жилищата ще реагират на затягането на условията за отпускане на ипотеки, като отчетат номинален спад от 11 на сто до края на следващата година.

„Ако не ти отпуснат ипотека, не можеш да си купиш къща. Това ще окаже натиск надолу върху цените на жилищата“, казва Хюм. Той добавя, че макар и да няма сериозни доказателства, че нарастващите цени на жилищата са причина за повишени потребителски разходи, двете често са свързани.

Ключов фактор е дали потребителите ще възприемат очаквания спад на жилищния пазар като временно прекъсване (като това през 2005 г.) или като дългосрочна тенденция. Всъщност според модела за цените на жилищата на Lehman те са надхвърлили „справедливата си стойност“ от средата на 2006 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още