IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анализатори: Следващият ход на Фед е изкупуване на ипотечни книжа

Според експерти мярката е необходима, за да бъдат предпазени финансовите пазари от пълен колапс

14:06 | 24.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Анализатори: Следващият ход на Фед е изкупуване на ипотечни книжа
Недоверието на финансовите пазари се засилва още и още, макар Федералният резерв да се опитва да противодейства на това с редица инструменти. От септември насам, когато кризата започна да се изостря, основният лихвен процент в страната е намален с цели три процентни пункта от 5,25 до 2,25 на сто, Фед даде достъп на финансовите организации, дилъри на ценни книжа, които не попадат в категорията на търговските банки, до сконтовия прозорец и дори обяви, че ще предоставя кредити срещу обезпечение с ипотечни облигации.

 
Негативният сентимент и мрачните очаквания на инвеститорите могат да бъдат най-ясно видени чрез разликата в лихвените проценти, които плаща правителството и които трябва да плащат банките за тримесечен кредит – само за последния месец тя се е удвоила и възлиза на 1,92 на сто. Това показва, че монетарните похвати не дават необходимите резултати и понижението на лихвите няма да бъде достатъчно за изход от кризата.

 
Неспособността на мерките на Фед да стабилизират пазара кара едни от най-големите инвеститори да смята, че единственият начин за възстановяване на доверието е Бен Бернанке да разпореди изкупуването на проблемните ипотечни облигации от Федералния резерв, показва анализ на Bloomberg. Според Бил Грос, който е мениджър на най-големият облигационен фонд в света – този на Pacific Investment Management, изкупуването на част от ипотечните книжа, които възлизат на стойност около 6 трлн. долара, ще позволи премахването на проблемните задължения от балансите на банките и ще допринесе за избягване на част от проблемите, които кредитната криза може да доведе.

 
Това, което Фед трябва да направи, е да улесни действията на агенция като Resolution Trust Corp (RTC)*, която да изкупува облигации, обезпечени с ипотеки. Такова е мнението и на Бар Сигъл, управляващ директор на TCW Group, която управлява финансови инструменти с фиксирана доходност на стойност над 80 млрд. долара. Той смята, че държавата би трябвало да изкупи ипотечни облигации, след което да ги преемитира като дълг, гарантиран от американското правителство и така проблемът с доверието щял да бъде разрешен, предава Bloomberg.

 
Подобен ход на Фед обаче крие и рискове, тъй като задълженията трябва да бъдат гарантирани с парите на държавата, тоест на данъкоплатците, като това кара мнозина да се съмняват в такъв род действия. Такова е и мнението на Алън Биндър, бивш ръководител на Фед и настоящ професор в Принстън, който смята, че подобна идея би могла да помогне доста, но „Фед не е създаден, за да натрупва, а и не би трябвало, такава голяма степен на риск“. Инициативата и отговорността за такива изкупувания трябва да падне върху онези звена от властта, които се избират пряко от народа – администрацията и Конгреса, смята още Биндър.

 
*RTC е агенция, създадена през 1989 година от Джордж Буш – старши. Основната й функция е била управлението на активите на изпаднали в несъстоятелност спестовни и кредитни банки, които донасят загуби на данъкоплатците в размер на 75,6 млрд. долара, показва статистика на Federal Deposit Insurance Corp.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още