IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Япония е безсилна - САЩ няма да позволят ралито на йената да спре

За пръв път през последните над 10 години валутните трейдъри са убедени, че Япония няма да предприеме действия по спиране на възхода на йената

10:00 | 10.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Япония е безсилна - САЩ няма да позволят ралито на йената да спре

От 1999 година насам властите в Япония неизменно спираха възхода на валутата на страната, щом тя се доближеше до границата от 100 йени за долар. В петък кросът долар/йена падна до 101,43 USD/JPY, което накара мнозина да очакват нови разпродажби от страна на Централната банка с цел поевтиняване на йената, от което имат интерес големите износители в страната.

Разпространяването на подобни възгледи обаче беше бързо прекратено, след като министърът на финансите на Япония Фукуширо Нукага не обяви за поемането на курс към обезценяване на йената, коментирайки въпроса единствено с думите, че правителството трябва да следи движенията на валутните курсове „внимателно“, предава Bloomberg.

Опитите за въздействие върху валутните курсове от страна на властите в Япония би довел до конфликт със САЩ, които разчитат на слабия долар, за да попречат на икономиката да изпадне в рецесия. Прогнозите на две от най-големите банки, занимаващи се с валутна търговия - Сitigroup Inc. и Royal Bank of Scotland Group са, че този път Нукага ще остави йената да премине под границата от 100 йени за долар.

Подобно е и виждането на Еисуке Сакакибара, които е ръководил финансите на Япония през периода 1997-1999 година и заради способностите си да въздейства на валутните курсове е наречен Господин Йена. По неговите думи, когато се е намесвал на пазара, САЩ са давали съгласието си за това, докато в момента американските власти подкрепят поевтиняването на своята валута с цел преодоляване на кризата, цитират от Bloomberg. Мнението на Сакакибара е, че Америка вероятно няма да окаже подкрепа на долара поне докато не падне до нива под 90 или около 80 йени за долар.

По данни на Централната банка на Япония реалният ефективен курс на йената спрямо кошницата от валутите на 15-те най-големи търговски партньори на страната, включително Китай, Европа и Канада, е 99,5. Средната стойност на този курс за първото тримесечие на 2004 година, откогато датира последната силна интервенция на банката на валутния пазар, е бил 121,9. Тогава централната банка, в лицето на Министерството на финансите в страната, е изсипала на пазара 14,8 трлн. йени, за да обезцени валутата, която е била поскъпнала до 103,42 USD/JPY. Другите случаи, когато йената се е доближавала до границата 100, са били през 1999, 2000 и 2003 година, като централната банка неизменно се е намесвала на пазара.

Япония все повече разчита на търговските си отношения с останалите азиатски държави, за да поддържа икономическия си растеж и да остане по-индиферентна към забавянето на американската икономика. Израз на тази тенденция е свиването на дела в японския износ на доставките за САЩ, които от 30 на сто през 2000 година са намалели до 20 на сто през 2007 година. За настоящата година властите в Страната на изгряващото слънце предвиждат ръст от 1,5 на сто, като за пръв път от 1991 година насам се очаква икономическият ръст да е по-голям от този в САЩ.

От юни миналата година досега японската валута е поскъпнала с 19 на сто спрямо долара, което е второто по големина повишение след това на швейцарския франк. Основната причина за това са загубите на кредитните пазари, които са принудили мнозина инвеститори да прибегнат до разпродажби на високодоходните си активи, закупени с нисколихвените валути на Япония и Швейцария.

Японската валута започна новата седмица с ръст спрямо долара. След като в началото на търговията кросът е бил при 102,72 USD/JPY, йената поскъпна до 101,88 USD/JPY в 8:50 българско време, а в 9:50 двете валути се разменят по курс 102 йени за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още