IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Commonwealth Bank: Залагайте на австралиеца, ще поскъпва спрямо еврото

Ниската волатилност на лихвите в еврозоната и увеличаването на лихвения диференциал ще дадат възможност за печалба от по-рискови инвестиции

09:43 | 13.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Commonwealth Bank: Залагайте на австралиеца, ще поскъпва спрямо еврото

Трейдърите би трябвало да се насочат към купуване на австралийски долари срещу евро, тъй като увеличаващият се лихвен диференциал между Австралия и еврозоната, както и ниската волатилност на валутната двойка, я превръщат в атрактивна за търговия от типа carry trade, съветват от австралийската банка Commonwealth.

Според прогнози на банката австралийската валута ще поскъпне до 0,65 евроцента за един долар в рамките на следващите шест месеца, като това е най-високата стойност на австралиеца от септември 2000 година насам, съобщава Bloomberg. Основната причина за това е ниската волатилност на лихвите в еврозоната, което позволява лесното заемане на евро и инвестирането му във високодоходни активи, деноминирани в австралийски долари.

Ричард Грейс, главен валутен стратег на Commonwealth, двойката австралиец-евро би трябвало да поскъпва. Причините за това според Грейс са както използването на лихвения диференциал, така и макроикономическите цикли на Австралия и еврозоната. Комбинацията от тези два фактора правят двойката интересна за онези, които са готови да търгуват рисково.

От началото на 2008 година австралийският долар е втората най-добре представяща се спрямо еврото валута. Разликата в доходността по двугодишните австралийски и германски правителствени облигации се е увеличила до 3,72 процентни пункта през последната седмица. Причината за тази разлика, която е най-голяма от юли 1996 година насам, е решението на Централната банка на Австралия да повиши лихвите до 7 на сто, докато от еврозоната се въздържат от промени на лихвения процент.

От началото на настоящата седмица австралийският долар напредва спрямо еврото. При започването на търговията в понеделник двете валути се разменяха по курс 1,6195 EUR/AUD, a вчера по обяд беше достигнато най-високото ниво на австралиеца за седмицата при 1,6012 EUR/AUD. Днес единната валута се възстановява и в 9:30 кросът е при 1,6142 EUR/AUD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още