IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Citigroup: Продавайте „кивита“, купувайте франкове

Забавянето на световната икономика ще се отрази доста силно на новозеландската валута, смятат от американската банка

10:18 | 07.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Citigroup: Продавайте „кивита“, купувайте франкове

Инвеститорите би трябвало да продават новозеландски долари и да купуват швейцарски франкове, за да се хеджират срещу загуби от високодоходни активи, както и да ограничават т.нар. carry trade между двете валути, се казва в анализ на най-голямата по активи банка в САЩ – Citigroup, цитиран от Bloomberg.

Новозеландският долар, който е познат още с наименованието „киви“ заради птицата, която е обявена за символ на тихоокеанската държава, ще бъде сред най-силно засегнатите от забавянето на световния икономически растеж валути, се казва в публикацията на банката. Същевременно се очаква швейцарският франк да спечели от проблемите в световната икономика, тъй като инвеститорите търсят сигурността на валути, зад които стоят стабилни стопанства.

Смесицата от забавяне на растежа и висока инфлация е малко вероятно да е добра за активите в новозеландска валута. Монетарната политика вече е относително рестриктивна и ръстът в цените ограничава гъвкавостта на ръководителите на Централната банка да се отговори на заплахите, предизвикани от забавянето на останалите държави“, се казва в доклада на Citigroup.

Освен американската банка, препоръка за продажби на новозеландски долари и покупки на франкове даде и най-големият валутен дилър в света – Deutsche Bank. През последните шест месеца „кивито“ е отстъпило с 5,6 на сто спрямо швейцарския франк, тъй като инвеститорите избягват carry-trade със средства в европейската валута. Прогнозата на Deutsche Bank е за понижение на новозеландския долар с още 4,7 на сто. Според Citigroup пък франкът ще напредне по-ограничено с 0,8 на сто и препоръчва продажби при ниво 0,8634 CHF/NZD. В случай че „кивито“ падне под 0,874 CHF/NZD, от банката смятат, че тази стратегия трябва да бъде прекратена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още