IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвеститорите насочват поглед към решенията за лихвите

Днес ще бъдат взети решенията за лихвите в еврозоната и на Острова, които ще определят хода на събитията през следващите месеци

08:52 | 07.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Инвеститорите насочват поглед към решенията за лихвите

Дойде време за поредните решения за лихвените проценти в еврозоната и във Великобритания. Двете банки са изправени пред сериозната дилема дали да последват Федералния резерв на САЩ, след като от началото на годината той вече на два пъти понижи лихвите.

Предварителните очаквания на анализаторите се групират около прогнозите за запазване на лихвеното ниво от 4 на сто от страна на Европейската централна банка и понижаване с 0,25 пункта до 5,25 на лихвата на Острова.

Неясното развитие на европейската икономика през следващите месеци, което се дължи основно на високите стойности на еврото и опасенията, че американската икономика ще навлезе в рецесия, кара много анализатори да смятат, че в комюникето след обявяването на решението за лихвените проценти ЕЦБ ще намекне за бъдещи понижения през предстоящите месеци.

Досегашната реторика, която се използва от Европейската централна банка, включва изразяването на готовността за категорична борба с инфлацията, като от изказванията на ръководителите на институцията през последните месеци се разбра, че те ще водят твърда антиинфлационна политика и няма да прибягват до понижения на лихвите с единствената цел курсът на еврото да падне. Основната причина за тази позиция е обстоятелството, че борбата с инфлацията е поставена като цел номер едно пред ЕЦБ, а в последно време тя значително надхвърля заложения таргет от 2 на сто.

От началото на годината обаче сме свидетели на сериозна криза на финансовите пазари, която е съчетана с агресивни редукции на американските лихви. Това според мнозина ще накара ЕЦБ да изостави твърдата си политика и да предприеме понижения на основната лихва, като според анализатори на Barclays през март тя ще падне на 3,75 на сто, а през май ще бъде вече 3,5 на сто.

Далеч по-категорични са прогнозите за ново понижение на лихвите на Острова. Силната криза в жилищния сектор на страната, както и заплахата от силно забавяне на британската икономика ще накарат Английската централна банка да редуцира лихвата за втори път през последните три месеца. Според изследване на Bloomberg този ход е сигурен, като 58 от общо 61 анкетирани икономисти вярват, че лихвата ще падне с 0,25 процентни пункта до 5,25 на сто, а двама са на мнение, че редукцията ще е по-агресивна до 5,0 на сто. Едва един от всички запитани е заявил, че лихвеният процент ще остане без промяна.

Последните по-значими икономически индикатори за Великобритания, които бяха публикувани от началото на месеца, показаха, че производственият сектор е отбелязал най-ниския си ръст за последните две години, а потребителското доверие е паднало до стойността си от май 2004 насам.

По посока редукция на лихвените проценти са и новините от кредитния пазар, където условията се затягат все повече, което заплашва както потреблението на домакинствата, така и инвестициите от страна на фирмите. Въпреки мерките, които АЦБ предприема през последните месеци за възстановяване на доверието между банките, до момента резултатите са ограничени и институциите са много внимателни, особено при междубанковото кредитиране. Това кара мнозина да смятат, че Централната банка ще загърби строгата си монетарна политика и ще направи нов опит да стимулира кредитирането чрез по-ниски лихви.

Въпреки това обаче трябва да се има предвид, че ръководителят на АЦБ Марвин Кинг, който беше преизбран за още един мандат начело на институцията, се изказва доста остро срещу инфлацията, като неведнъж през последните месеци даде да се разбере, че именно това е проблемът, срещу който трябва да се бори централната банка. Това може да доведе до запазване на лихвения процент без промяна, както всъщност стана и при предишната среща в началото на януари, когато анализаторите отново предвиждаха редукция на лихвата.

Решенията за лихвените проценти ще бъдат обявени на пресконференции днес, като решението на АЦБ трябва да бъде съобщено в 14:00, а това на ЕЦБ – в 14:45 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още