IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Времето на долара идва

Според най-големите трейдъри в света решенията на Фед от последните две седмици за смъкване на лихвите ще доведат до край на двегодишното отстъпление на зелените пари

08:53 | 04.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Времето на долара идва
Значителните понижения на лихвения процент в САЩ, които са без прецедент за последните седем години, ще подкрепи икономическия ръст в САЩ и, на фона на забавянето в еврозоната, могат да доведат до поскъпване на долара, прогнозират за Bloomberg от френската банка BNP Paribas. За първи път от 2003 година насам трейдърите в по-голяма степен обръщат внимание на възможностите за относителното поскъпване на долара, а не на абсолютната стойност на лихвените проценти, смята Джеофри Йу, стратег във втория по обема валутен дилър в света – UBS AG. Анализаторите на двете институции са на мнение, че зелените пари ще поскъпнат с около 9 на сто спрямо еврото до края на годината.

Базираната в Париж BNP Paribas, която е била най-точна сред общо 31 институции, включени в анкетите на Bloomberg относно равнищата на валутните курсове през втората половина на 2007 година, е настроена доста позитивно за нивата на американската валута, като предвижда, че до края на годината ще станем свидетели на нива около 1,36 долара за евро. Според анализаторите на UBS пък доларът ще поскъпне с един цент по-малко до 1,35 EUR/USD.

Оптимистично спрямо долара са настроени и анализаторите на най-големия валутен дилър в света - Deutsche Bank AG. Те предвиждат поскъпване на американската валута с 8 на сто до края на годината в резултат на слабия икономически ръст на еврозоната, който те оценяват ма 1,6 на сто. Същевременно очакванията на Deutsche Bank са, че американската икономика ще нарасне с 1,9 на сто. Прогнозите за 2009 година са за ръст от 2,6 на сто за САЩ и 1,9 на сто за еврозоната.

Средната оценка на анкетираните е за ръст в стойността на американския долар с около 5,4 на сто до 1,40 EUR/USD до края на 2008 година, а за следващата 2009 година анализаторите са на мнение, че доларът ще продължи да поскъпва и ще добави още 6 на сто до 1,32 долара EUR/USD. За сравнение, през изминалата 2007 година еврото напредна с 10,6 на сто през 2007 година, а предходните две години единната валута поскъпна с 11,4 на сто през 2006 и 12,6 на сто през 2005 година.

Според мнозина зелените пари вече показват сигнали на стабилизация, поскъпвайки с 1,1 на сто до 1,4802 EUR/USD спрямо рекорда от 1,4967 EUR/USD, поставен на 23 ноември, макар оттогава лихвите да бяха понижени на три пъти с общо 1,5 процентни пункта. За силен сигнал се смята и фактът, че доларът поскъпна дори след удвояването на разликата в доходността между съпоставимите германски и американски съкровищни бонове до 1,3 процентни пункта. Последният подобен случай с такава голяма разлика в доходностите е бил през 2002 година, когато единната валута е поскъпнала с 18 на сто.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още