IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителските цени в Япония с двоен ръст през декември

Основният индекс на потребителските цени е останал непроменен през 2007 г.

16:21 | 25.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителските цени в Япония с двоен ръст през декември
Темпът на инфлация в Япония се е увеличил два пъти през декември до най-високо ниво от десет години насам, след като компаниите прехвърлиха върху потребителите разходите вследствие на поскъпналите енергия и суровини, съобщи Bloomberg.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва пресните храни, се е повишил с 0,8 на сто на годишна база при средни очаквания на анализатори, запитани от Bloomberg, за ръст от 0,6 на сто.

Управителят на централната банка Тошихико Фукуи заяви, че растящите разходи за петрол и суровини усложняват провеждането на монетарна политика, и прогнозира, че икономическият ръст ще се забави, а инфлацията щесеж усили.

Правителството е загрижено, че цените се повишават по-скоро заради поскъпващия петрол, пшеница и ечемик, а не вследствие на потребителските разходи и бизнес инвестициите.

Забавянето на световната икономика и поскъпването на храните и енергията са най-лошата комбинация за експортноориентираната японска икономика, в която вътрешното търсене е в стагнация“, смята Хироши Шираиши, икономист към Lehman Brothers в Токио, който очаква централната банка да запази непроменени лихвените нива тази година.

Пазарите калкулираха 43 на сто вероятност за намаляване на лихвите до юли от сегашното им ниво при 0,5 на сто, като преди излизането на отчета за инфлацията тази вероятност се изчисляваше на 67 на сто.

Основният индекс на потребителските цени е останал непроменен през 2007 г., показва още днешният доклад. Цените започнаха да растат през октомври, след като осем месеца се наблюдаваше спад.
 
Към момента японската йена се търгува на ниво от 107,73 спрямо щатския долар, докато едно евро се разменя срещу 158,60 йени.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още