IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото напредва, растат очакванията за рязко понижаване на лихвите в САЩ

Негативни новини за американската икономика обиколиха светкавично целия свят, донасяйки невиждана през последните години борсова криза

15:17 | 22.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото напредва, растат очакванията за рязко понижаване на лихвите в САЩ

По време на днешната търговия еврото успя да възвърне част от позициите си спрямо долара след значителните разпродажби вчера. След като сутринта курсът на двете валути беше 1,4374 EUR/USD, единната валута успя да напредне спрямо зелените пари до 1,4514 EUR/USD в 13:45. Към 15:00 едно евро се разменя за 1,4501 долара.

Основната причина за ралито на еврото са спекулациите, че Фед ще трябва да действа по-агресивно от очакваното и да намали драстично лихвите по време на следващото си заседание в края на месеца. Това е необходимо с цел стимулиране на американските компании и инвестициите им, тъй като предварителните данни за търгуваните на борсата дружества в САЩ не са никак обнадеждаващи.

През последните дни от най-голямата икономика непрекъснато валят новини за спад в печалбите и загуби на компании от всички сектори. До момента представителите на финансовия сектор, които са обявили своите отчети, регистрират доста слаби постижения. Отписванията на активи са огромни, като няма нито една от водещите американски банки, която да не е била принудена да прибегне към преоценки заради ипотечната криза в САЩ.

Не по-назад остават и технологичните компании, на които се възлагаха големи очаквания не само заради фундаменталните им качества, но и заради ниските стойности на долара, които правят американската продукция атрактивна в чужбина. Пример за това е IBM, чиито финансови резултати доведоха до силен спад на индексите в САЩ.

Негативните новини за състоянието на американската икономика обиколиха светкавично целия свят, донасяйки невиждана през последните години борсова криза. Тя започна вчера от Азия, премина през цяла Европа и Южна Америка, за да продължи и днес. Спадове от порядъка на 7-8 на сто бяха нещо типично за борсовите индекси през последните два дни и това доведе до понижаване с милиарди на пазарната капитализация на редица компании.

Това вероятно ще повлияе върху решението на Фед за лихвите, тъй като за всички стана ясно, че макар и в криза, американската икономика все още определя хода на събитията в глобален мащаб.

Очакванията за агресивна редукция на лихвите в САЩ доведоха до нов спад на американската валута спрямо японската йена, но доларът се възстанови и от 105,89 USD/JPY в 9:00 днес, зелените пари напреднаха до 106,52 USD/JPY в 13:30. Към 15:00 кросът е при 106,33 йени за долар.

Възстановяването на еврото спрямо долара доведе и до ръст на котировките на единната валута спрямо японската йена. От ниво 152,45 йени за евро в 10:00 днес, кросът достигна до 154,57 EUR/JPY в 13:30. Към 15:00 едно евро струва 154,19 йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още