IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рязък спад на курса на еврото

Единната валута падна до четиримесечно дъно спрямо йената, отстъпва на 15 от 16-те основни валути

11:09 | 21.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Рязък спад на курса на еврото
Еврото започна новата седмица със значително понижение спрямо основните валути. При липсата на значими индикатори за състоянието на европейската икономика основен двигател на търговията беше изказването на Нут Уелинг, член на Управителния съвет на Европейската централна банка, според когото икономическият ръст в еврозоната може да се забави повече от очакваното.

Единната валута падна до тримесечно дъно спрямо долара, след като Уелинг заяви, че икономическият растеж през настоящата година по-вероятно ще бъде по-близо до 1,5 на сто, отколкото до предварително прогнозираните 2,5 на сто, като основната причина за това са проблемите в американската икономика.

Спрямо американския долар еврото отстъпва от 1,4621 EUR/USD в началото на седмичната търговия до 1,4497 долара за евро в 10:45. Така кросът падна под 1,45 EUR/USD за пръв път от 27 декември насам.

По отношение на японската йена спадът е дори по-драстичен, като днес котировките достигнаха нивата от 22 август 2007 година. Това се случи при крос под 154 йени за евро. Началото на търговията бе поставено при курс 156,26 йени за евро, но след непрекъснато рали на азиатската валута към 10:45 кросът е при 153,85 EUR/JPY.

Единната валута отстъпи значително и спрямо швейцарския франк, като тази сутрин бяха достигнати нивата отпреди 10 месеца. От началото на търговията тази седмица еврото отстъпва от 1,6061 EUR/CHF до 1,6016 EUR/CHF към 10:45.

През настоящата седмица основните икономически индикатори, които вероятно ще повлияят на търговията, са свързани с очакванията за изготвяния ежемесечно от института IFO индекс на бизнес климата в еврозоната и водещите европейски икономики. С оглед спада на индустриалното производство, високата инфлация и скъпото евро се очаква показателят да отбележи спад.

Върху търговията вероятно ще се отрази и утрешното решение на Централната банка на Япония за лихвите в страната, а с оглед събитията от последните седмици вниманието на трейдърите ще бъде насочено и към публичните изявления на ръководителите на ЕЦБ.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още